Dan LUCA: “Cine mai apără cu adevărat proiectul european?”

Clujeanul Dan LUCA lucrează în Bruxelles de 22 de ani ca şi expert în afaceri europene. Este Senior
Director la EURACTIV Media şi conferenţiază în 4 universităţi (Bruxelles, Anvers, Leuven şi Bucureşti).
Făclia de Cluj: În aproximativ 100 de zile vom avea alegeri pentru Parlamentul European. Ne aşteptăm la surprize?
Dan Luca: Sunt pozitiv şi cred în construcţia europeană, dar trebuie să vă aduc veşti proaste de data aceasta. E posibil ca în 5 ani să nu mai avem Uniune Europeană… Ziceţi că nu se poate. Dar cine credea acum 5 ani în Brexit sau Donald Trump? Ipoteza posibilului dezastrul UE poate să fie demonstrată. Simplicitatea acestei teorii ne sperie. Să o luăm matematic… În perioada 23-26 mai 2019 se organizează alegeri pentru Parlamentul European. Practic în 27 de ţări se organizează alegeri simultane pentru a desemna eurodeputaţii următorilor 5 ani. Nivelul european are foarte puţină influenţă şi putere de decizie. Îmi amintesc de anul 2009, când eram pe lista electorală, iar în seara de după alegeri adunam rezultatele cu Preşedintele Socialiştilor Europeni de atunci, Poul Nyrup Rasmussen, să vedem ce a reuşit Stânga. Constatasem că EPP a câştigat… şi l-au impus apoi, din nou, pe Barroso ca preşedinte al Comisiei Europene. Riscăm ca în urmatoarea legislatură europeană să avem un Parlament anti-european. Totul va începe pe 26 mai 2019 când în unele ţări, de genul Polonia sau Ungaria, poate chiar şi Italia, forţele anti-europene (cu interguvernamentalişti cu tot) vor trimite la Bruxelles şi Stasbourg o majoritate anti-europeană de deputaţi europeni. Din alte ţări UE vom avea eurodeputaţi anti-europeni, dar nu majoritari ca număr. Tragem linie şi ajungem la ceva de genul 52% pro-europeni la nivelul UE. Zicem că am câştigat şi continuăm liniştiţi dansul european. Dar încep jocurile de culise planificate sau spontane. Unii eurodeputaţi îşi schimbă brusc apartenenţa la un grup şi chiar la o doctrină. Motive diverse: nu se mai înţeleg cu liderul partidului din ţară, nu mai intră în graţiile realegerii, sau vor să fie împotriva sistemului, că e interesant… Forţa exemplului: Monica Macovei a intrat în Parlement în 2014 pe lista EPP şi acum e la ECR, cei responsabili de Brexit. Încă un exemplu, şi mai virulent: Laurenţiu Rebega – adus de Stânga în Parlament, cochetând vizibil cu Frontul Naţional francez… Majoritatea fragilă a pro-europenilor se poate eroda în 2-3 ani după alegerile din 2019, culmea, fără alte alegeri. Există posibilitatea ca anul 2022 să fie anul de răscruce… Cu un Parlament European format din majoritate (chiar şi la limită) anti-europeană totul se va bloca… se va gripa motorul european… definitiv din păcate.

Făclia de Cluj: Noi, ca români, credem în proiectul european. Se poate face ceva?
Dan Luca: Problema este că se critică un proiect european pe care nimeni nu îl mai apără cu adevărat… cum zicea cineva povestea cu războiul nu prinde la generaţia tânără, iar încrederea în politicieni nu e nici ea la cote ridicate. În plus mai avem acum şi sarcasmul (notoriu) al anlglo-saxonilor, descătuşaţi de Brexit şi Trump… Era să uit… UE mai are şi duşmani externi, nu doar interni… Rusia, Trump/America, vă las să decideţi despre China… Marea Britanie chiar?? Ce e de făcut? Câteva sugestii, ca simplu cetăţean… Avem nevoie de un proiect european clar. Lideri credibili cu putere de a mişca proiectul european. Axul Merkel-Macron nu e rău, dar trebuie să îl consolidăm. Aşa cum a fost binomul Kohl-Mitterrand în 1991. Momentul 2019 este benefic. Ce fel de Uniune Europeană vrem să avem în anul 2040? Frontiere, securitate, migraţie, buget euro, economie, relaţii comerciale, instituţii… Viziune şi realitate, nu birocraţie şi închistare… mesaj pozitiv, inclusiv, responsabil… Sancţionarea mesajului dublu, în special în cazul eurodeputaților, e necesar! Câteva sute dintre aceştia vor intra în campanie electorală şi îşi vor explica neputinţa datorită birocraţiei de la Bruxelles… Chiar aşa?

Făclia de Cluj: Aţi pomenit de Brexit. Ce urmează după ieşirea britanicilor din Uniunea Europeană?
Dan Luca: Brexitul are implicaţii enorme asupra UE, atât la nivel economic, cât şi politic. S-a trezit un mare interes în a înțelege statutul de membru al Uniunii Europene. Acesta este contextul în care în primăvara anului 2017, actualul preşedinte al Comisiei Europene lansa o dezbatere privind viitorul UE, prezentând 5 scenarii posibile pentru Europa. Iar următorul moment marcant al acestui exerciţiu se derulează sub Preşedinţia românească a UE. Este vorba de Summit-ul Viitorul UE de la Sibiu din 9 mai 2019. În actualul context european, nu trebuie să ne mai surprindă semnarea unui tratat bilateral între Franţa şi Germania. Franţa are nevoie de Germania şi Germania are nevoie de Franţa. Doar împreună se poate redresa industria franceză, iar proiectul campionilor europeni (industriali) e mănuşa perfectă pentru un Emmanuel Macron sub mare presiune internă. Iar Franţa poate să preia liniştită conducerea apărării europene după plecarea britanicilor… Despre Germania se ştie încă de ani buni. Deşi instituţiile europene îşi au sediul la Bruxelles, tot mai multe decizii importante pentru viitorul comunităţii se lansează de la Berlin. Toate acestea, în contexul crizei economice, în care Merkel are un cuvînt greu de spus, transformînd-o astfel pe doamna cancelar, de departe, în cel mai important lider de la masa discuţiilor. Dacă se mai îndoia cineva că Uniunea Europeană se îndreaptă spre o structură cu mai multe viteze, aveţi acum confirmarea. Tratatul de la Aachen, recent semnat, arată că există ţări europene care doresc o accelerare a integrării europene pe anumite paliere.

Făclia de Cluj: Cum credeți ca trebuie să joace în acest peisaj ţara noastră?
Dan Luca: În primul rând trebuie să comunice un mesaj pro-european, constructiv, real, mai ales că deţinem şi Preşedinţia UE. Salut lansarea “Raportului de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro”. Aderarea României la zona euro, până în 2024, este jocul apartenenţei sau nu a României la nucleul dur european… Şi apropo, creşterea economică de 3,8%, a 4-a din UE, nu e chiar rea… Summit-ul de la Sibiu va demara oficial procesul de stratificare europeană, iar proiectul bugetului euro este o linie roşie care trebuie avută în vedere.
REPORTER

Articole din aceeasi categorie