“Dachim” investeşte în vechea Bază de depozitare a cerealelor din Gherla

În sfârşit, după atâţia ani de “secetă”, compania “Dachim” – distribuitor de materii prime agricole din Turda – a preluat fosta Bază de depozitare cereale “Cerealcom” de pe strada Hăşdăţii din Gherla, unde în anii ’80 se depozitau peste 40.000 tone de grâu şi orz.

Producătorul de cereale şi distribuitorul de materie primă agricolă “Dachim” din Turda a preluat, în 2017, fosta companie “Cerealcom” din Gherla, care deţinea baza de depozitare a cerealelor cu o capacitate de 40.000 de tone. Aceasta a fost scoasă la licitaţie la un preţ de pornire de 300.000 de euro. Baza a fost scoasă la licitaţie de un lichidator, iar la un moment dat a rămas doar un singur cumpărător. “Dachim”, companie înfiinţată în 1999 şi controlată de omul de afaceri Dan Felea, cultivă cereale pe circa 2.000 de hectare în judeţul Cluj, distribuie inputuri fermierilor, tranzacţionează cereale şi produce uleiurile marca “Elixir”.

Baza din Gherla se întinde pe o suprafață de peste 11.000 de metri pătrați și cuprinde clădirea-turn,”dotată” cu resturi de utilaje, corpuri de clădiri (magazii, casă de comandă, bazin de apă industrială, clădirea pompierilor), plaforme pentru utilaje și zone de cântărire.

Construcția a fost ridicată prin anul 1977. La ora actuală, în ţară mai există doar circa 44 de astfel de baze, iar majoritatea nu mai funcţionează încă de pe la mijlocul anilor ’90. În paralel cu desfiinţarea IAS-urilor şi a CAP-urilor, a “murit” şi acest sector.

La ora actuală, clădirea este dezafectată şi se află într-o situaţie jalnică, numai că nu se prăbuşeşte, şi are nevoie de o investiție serioasă pentru a fi repusă în funcţiune. În ultimii opt ani, curtea fostei Baze de recepţie de la Gherla a găzduit… raliuri automobilistice. Noii proprietari doresc să repună în funcţiune şi calea ferată care duce spre acest obiectiv, nefolosită de peste 10 ani. Liniile nici nu se mai văd din cauza vegetaţiei din jurul lor.

Odată cu reamenajarea bazei vor fi create condiţii bune pentru depozitarea cerealelor. În prezent majoritatea agricultorilor de pe Valea Someşului îşi depozitează cerealele în beciurile sau podurile caselor, în condiţii total improprii.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie