Curtea de Conturi dezvăluie ce a blocat demararea lucrărilor la spitalul regional de urgenţă din Cluj

Un raport al Curţii de Conturi ce vizează dezvoltarea infrastructurii în sănătate la nivel naţional, local şi regional pentru perioada 2011-2015 scoate la iveală mari deficienţe la nivelul Ministerului Sănătăţii, precum şi la nivelul managementului unităţilor medicale din teritoriu.
În documentul întocmit de prestigioasa instituţie de audit şi control a României se arată că din cauză că Ministerul Sănătăţii nu a finalizat cartografierea şi modelarea serviciilor şi infrastructurii pentru sănătate s-au blocat investiţile din fondul regional (POR 2014-2020), neputând fi accesate fonduri nerambursabile în valoare de 326.000.000 Euro, reprezentând aproximativ 1.467.000.000 lei cu impact direct asupra comunităţilor locale şi a calităţii vieţii oamenilor. Potrivit documentului, mai exact nu s-au mai putut face investiţii la 35 de unităţi de urgenţă în spitalele judeţene, nu au mai fost reabilitate şi modernizate unităţile de primiri urgenţă din spitalele judeţene şi nu s-a mai putut trece la construirea şi echiparea a celor trei spitale regionale – Cluj, Craiova şi Iaşi.
Inspectorii Curţii de Conturi mai semnalează faptul că modul în care funcţionarea unor spitale în mai multe clădiri şi la distanţe mari între secţiile aceluiaşi spital, precum cel din Cluj-Napoca, subminează în mod semnificativ calitatea actului medical, creşte costurile şi utilizează ineficient resursele.
În documentul amintit se mai arată că mai multe unităţi medicale, printre care şi din Cluj-Napoca, nu au reuşit să utilizeze fondurile alocate pentru achiziţia de aparatură medical.
„Se poate aprecia faptul că finanţarea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate s-a realizat fără ca Ministerul Sănătăţii să monitorizeze judicios atât fundamentarea cât mai reală a nevoilor de resurse cât şi buna utilizare a acestora în cursul anului, prin disponibilizarea în timp util a resurselor neconsumate în vederea redistribuirii altor unităţi subordinate”, arată Curtea de Conturi.
Totodată, se mai subliniază că raportat la populaţie, România se situează pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente de imagistică medicală iar în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente medicale de tratare a cancerului prin radioterapie se situează pe ultimul loc.
C.P.

Articole din aceeasi categorie