Cursuri de prim-ajutor în şcolile clujene

Elevii clujeni, dar şi dascălii, vor fi instruiţi cum să se descurce în situaţia unor mici accidente sau probleme de sănătate care pot să apară la şcoală ori în viaţa de toate zilele, în cadrul unor cursuri de prim-ajutor pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj intenţionează să le organizeaze cu ajutorul SMURD şi al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Cluj.

Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus a declarat, pentru Făclia, că astfel de cursuri au fost solicitate de dascăli, dar şi de elevi şi părinţi, întrucât, aproape săptămânal, în şcoli apar diverse situaţii cărora cei implicaţi nu ştiu să le facă faţă.

„În primă fază dorim să ne axăm pe formarea unor grupuri de elevi şi profesori, care mai apoi să îi pregătească pe ceilalţi, în aşa fel încât, într-o perioadă decentă de timp, fiecare să ştie cum să reacţioneze atunci când un coleg al său are o problemă urgentă de sănătate. A mai fost o încercare de educaţie pentru sănătate în urmă cu câţiva ani, un proiect POSDRU prin care au fost pregătiţi circa 300 de oameni, la nivelul judeţului Cluj. O să încercăm să-i folosim şi pe aceştia în proiectul nostru, pentru că au făcut o serie de pregătiri, dar vrem să mergem şi mai departe, aşa încât fiecare elev şi fiecare profesor să ajungă să aibă nişte minime cunoştinţe de prim-ajutor” – a declarat Valentin Cuibus.

Potrivit acestuia, cursurile de prim-ajutor se vor desfăşura în sistem de voluntariat, în funcţie de programul stabilit de învăţători şi diriginţi.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie