Cuptor antic, de pâine, reconstituit la Sălicea

cuptor-antic-1cuptor-antic-3În ciuda faptului că nu s-au numărat printre câştigătorii competiţiei Com’On Cluj, cu proiectul „Pâinea străbunilor”, membrii Asociaţiei „Virtus Antiqua” nu au renunţat la ideea de a reconstitui, la Camp Virtus, de la Sălicea, un cuptor antic, de pâine.

Sâmbătă, 17 septembrie (dacă vremea ţine cu ei!), aceştia şi-au propus să reia acţiunea de refacere a cuptorului, cu materii prime obţinute din donaţii, după ce prima încercare a eşuat.

„Arheologia experimentală se referă la refacerea după modele, şi preferabil cu metode istorice, a unor tir-cu-arculobiecte sau amenajări, pentru a le înţelege mai bine funcţiile. În cazul nostru, ţinta experimentului a fost un cuptor din lut de brutărie, care a rezistat câtorva experimente culinare, însă nu a rezistat în timp. Metoda experimentală implică şi învăţarea din greşeli, aşa că vom reface, mai înţelepţi, acest cuptor, începând cu acoperişul care îl va feri de intemperii, dar şi de soarele prea puternic” – a declarat, pentru Făclia, muzeograf dr. Ana-Maria Gruia.

Doritorii pot vizita şi sâmbătă Camp Virtus, între orele 12:00 – 18:00, şi pot sprijini, prin muncă voluntară, reenactorii Asociaţiei „Virtus Antiqua”, în activitatea de refacere a cuptorului de pâine. Şi în această zi li se va oferi ocazia de a trage cu arcul sau de a achiziţiona, ori doar admira, obiecte inspirate de civilizaţia dacică şi romană, la standul Atelierului de istorie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie