Cum vor să deturneze separatiştii maghiari sărbătoarea Marii Uniri

• Tokes aduce încă o ofensă gravă românilor: acesta reinterpretează însemnătatea Centenarului, spunând că 2018 este anul autodeterminării maghiare •

Tokes Laszlo, preşedinte al Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), dar, totodată europarlamentar şi pastor reformat, nu se dezminte, aducând încă o ofensă autorităţilor române, dar şi românilor, în general. Încercând să deturneze sărbătorirea noastră a 100 de ani de la Marea Unire, acesta reinterpretează însemnătatea celor 100 de ani de istorie, pretinzând că în 2018, anul centenarului, maghiarii vor sărbătorii „autodeterminarea”.

Astfel, în cadrul unei conferinţe desfăşurate duminică, la Cluj-Napoca, Tokes a pretins că anul acesta este un prilej de bucurie şi pentru maghiari, aceştia sărbătorindu-şi anul autodeterminării. „Anul acesta este un an însemnat, pentru că nu doar majoritatea românească va sărbători Centenarul Marii Uniri, ci şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) îşi vor sărbători anul autodeterminării maghiare, pentru că acum 100 de ani au luat fiinţă CNS şi CNMT”, a îndrăznit, încă o aroganţă, pastorul Tokes, continuând: „CNS este un succesor al respectivei grupări înfiinţată acum 100 de ani. Aceste consilii au reprezentat un răspuns direct, o reacţie directă faţă de despărţirea Transilvaniei de Ungaria şi de atunci noi reprezentăm cumva o continuitate a ideii de autodeterminare în Transilvania. Iar această continuitate a fost întreruptă doar de dictatura comunistă, timp de 50 de ani”, a susţinut Tokes, declaraţiile fiind făcute la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute alături de mai mulţi autonomişti din Europa – preşedintele Consiliului Naţional al Secuilor (CNS), Izsak Balazs, de Jordi Xucla I Costa, deputat din partea Partidului Democrat European din Catalonia în camera inferioară a legislativului spaniol, Jokin Bildarratz Sorron, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Basc, Gio Paolo Baglioni, consilier pe probleme juridice în cadrul Alianţei Libere Europene – şi organizată de preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania(PPMT), Szilagyi Zsolt.

Totodată, Tokes a criticat proiectul de descentralizare, numind reorganizarea administrativă pregătită de autorităţile statului, o „regionalizare artificială” a României şi Transilvaniei şi spunând că seamănă cu sistematizarea lui Ceauşescu. „Noi acum continuăm această politică de autodeterminare în Transilvania respingând acuzaţia de separatism care este accentuată de atâtea ori în relaţiile cu noi şi faţă de noi. Comemorarea de ieri (sâmbătă – n.r.) de la Târgu Mureş a fost şi un fel de protest faţă de proiectul de regionalizare artificială a României. Ar fi o catastrofă restructurarea Transilvaniei în mod artificial şi ar fi cam similară cu planul de sistematizare al lui Ceauşescu, care, de fapt, ar fi distrus Transilvania şi întreaga ţară. Nu am protestat pur şi simplu, ci am dorit să susţinem autonomia teritorială a ţinutului secuiesc şi autonomia pe mai multe niveluri a maghiarimii din Transilvania”, a precizat preşedintele CNMT.

În acest context, preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, organizatorul conferinţei de presă, a reiterat ideea de autonomiei a Transilvaniei. „Vrem ca o comunitate naţională, etnică sau regională să aibă puterea, ca, în mod paşnic şi democratic, să decidă despre propria soartă…Încă din 1990, toate forţele politice maghiare din Transilvania, au pledat pentru acest principiu. În cadrul dreptului constituţional de România, cerem Parlamentului României, ca structura internă a Puterii din România, să fie reanalizată. Bucureştiul, care este un centru ineficient şi corupt – care nu e în stare să administreze bine nu numai problemele ţării, dar şi problemele secuimii sau Transilvaniei -, să accepte că un stat modern este un stat care dă putere comunităţilor pentru a se administra, a insistat Szilagyi. „Cu 100 de ani în urmă, noi, ungurii şi secuii, nu am fost întrebaţi despre soarta noastră proprie, despre voinţa noastră politică. Ar fi timpul, ca, după 100 de ani, să fim întrebaţi şi noi, printr-un dialog paşnic”, a adăugat Tokes, precizând că participanţii la evenimentele din Târgu Mureş, respectiv invitaţii din Catalonia, din Ţara Bascilor şi din Italia sunt „ambasadori ai autonomiei”. „Aş vrea să accentuez de asemenea că invitaţii noştri ne sunt aliaţi, iar această relaţie este una de reciprocitate, pentru că şi domniile lor luptă pentru drepturile propriilor comunităţi” a explicat Tokes. „Suntem aici să ne sprijinim prietenii şi colegii din PPMT, prietenii din ţinutul secuiesc în lupta lor pentru drepturile proprii”, a confirmat şi Jordi Xucla I Costa reprezentantul Cataloniei în parlamentul spaniol.

Amintim că, sâmbătă, la Târgu Mureş, partidele autonomiste au organizat un marş pentru autonomie, la care au participat peste 2.000 de persoane, eveniment la care nu a putut participa comisarul pentru afaceri externe al Consiliului Naţional Secuiesc, în România, Attila Dabis, autorităţile române interzicându-i acestuia, intrarea în ţară.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie