Cum văd politicienii clujeni disputa dintre Iohannis şi Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru şi i-a cerut public demisia. În acest context, ziarul Făclia de Cluj în încercat să vadă care este poziţia politicienilor clujeni vizavi de declaraţia făcută de preşedintele României.

Liderul PSD Cluj, Horia Nasra a recţionat dur la solicitarea lui Klaus Johannis, transmiţând-i şefului statului „să-i fie ruşine şi să nu mai dea lecţii altora”. Social democratul clujean spune că atitudinea lui Iohannis este caracteristică unui politician care intră în campanie electorală şi nicidecum a unui om de stat”. „Eu cred că domnul preşedinte Johannis ar trebui să se uite mai întâi în ograda proprie, adică la demnitatea pe care prost o îmbracă. Preşedintele Iohannis, în patru ani de mandat, avea posibilitatea să transforme România într-un lider regional şi să se ocupe de politica externă. Din păcate singurele preocupări constante au fost cele care ţin în bună măsură de guvern şi, binenţeles, prea puţin a acordat atenţie adevăratei sale misiuni. Cred că este o declaraţie potrivită unui adopescent. Cu siguranţă a unui om care se pregăteşte de campoania electorală şi nicidecum a unui om de stat. Să-i fie ruşine şi să nu mai dea lecţii altora”, a afirmat Horia Nasra.

În schimb, liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, este de părere că reacţia preşedintelui este absolut fierească în actulalul context deoarce, spune liberalul, o interferenţă a guvernului în domeniile care aparţin preşedintelui României, respectiv cel de politică externă este absolut impardonabil. „Dincolo de acest aspect, este important faptul că actuala guvernare nu reuşeşte să prindă cadenţa procesului de absorbţie a fondurilor europene”, a spus şeful liberalilor clujeni. Daniel Buda a mai menţionat că PNL evaluează alegerea momentului pentru a depune moţiune de cezură împotriva guvernului. Totodată, europarlamentarul a ţinut să arate că unele declaraţii ale preşedintelui Iohannis au fost distorsionate pentru a fi îndreptate împotriva comunităţii evreieşti, adăugând că acest lucru nu este altceva decât o manipulare a spaţiului public „deoarece bunele relaţiile dintre cele două state pe parcursul istoriei nu pot fi puse la îndoială de persoane particulare”.

La rândul său, liberalul Adrian Oros, vicepreşedinte al PNL, a declarat că premierul Viorica Dăncilă nu face faţă nici unor prerogative mai mici decât cele pentru funcţia de premier şi că va fi analizată posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului său. “În opinia mea, doamna Dăncilă nu face faţă unor prerogative mult mai mici. Ea nu înţelege nimic, nici măcar care sunt cutumele, care sunt relaţiile pe care ar trebui să le aibă cu celelalte instituţii importante ale statului, cu Parlamentul, cu Preşedinţia şi, oricum, doamna Dăncilă nici măcar nu are voie să gândească sau să facă ceea ce crede; ea va face şi face ceea ce-i spune dl Dragnea”, a spus Adrian Oros. Potrivit acestuia, săptămâna viitoare va fi analizată posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură. “Cu siguranţă n-o să-şi dea demisia. Noi n-am depus o moţiune de cenzură în această sesiune parlamentară; cu siguranţă, săptămâna viitoare, dacă ne consultăm şi cu celelalte partide, vom analiza posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură”, a completat vicepreşedintele PNL.

Preşedintele ALDE Cluj, deputatul Steluţa Cătăniciu, crede că preşedintele Klaus Iohannis nu poate să retragă încrederea guvernului nici din punct de vedere moral şi nici legal. “Am înţeles din declaraţia domnului preşedinte că solicitarea de demisie este ca un fel de rezultat al retragerii încrederii preşedintelui în Guvernul României PSD-ALDE. Eu mă întreb când a avut preşedintele Iohannis încredere în Guvernul PSD-ALDE? A desemnat cei doi prim-miniştri şi pe cel de al treilea având în vedere că îl obliga Constituţia, dar încredere domnul preşedinte nu a avut niciodată în acest guvern şi ne-a demonstrat acest lucru din momentul învestirii Guvernului PSD-ALDE prin toate reacţiile şi declaraţiile dânsului. Nici moral şi nici legal preşedintele nu poate retragere încrederea în Guvernul României. Moral, pentru că n-a avut niciodată încredere şi nu poţi să retragi ceea ce n-ai avut, iar din punct de vedere legal, nu intră în atribuţiile dânsului”, a spus Steluţa Cătăniciu. Potrivit acesteia, preşedintele Iohannis “nu cunoaşte Constituţia României”. „Pe mine, chiar m-a frapat faptul că nu cunoaşte Constituţia României; retragerea încrederii guvernului este reglementată de art. 113 din Constituţie, în care se arată că Parlamentul României retrage încrederea acordată guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, a afirmat liderul ALDE.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie