Cum văd europarlamentarii români Europa cu două viteze

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susţinut miercuri un discurs în care a descris cinci opţiuni posibile privind reforma proiectului european post-Brexit, care merg de la limitarea acestuia la piaţa unică europeană şi până la opţiunea care ar corespunde unei Europe federaliste, el cerându-le celor 27 de lideri europeni să dea dovadă de “unitate şi de leadership”. Junker a enumerat în continuare cinci posibile opţiuni pentru viitorul proiectului european, ce corespund fiecare unui nivel diferit de integrare şi le-a cerut liderilor europeni să se poziţioneze clar faţă de aceste variante. Eurodeputatul român Daniel Buda crede că o Europă cu cercuri concentrice sau cu două viteze nu ar duce decât la dezintegrarea proiectului european, precizând că România trebuie să se pronunţe pentru o Europă puternică, consolidată şi unitară.  “Quo vadis, Europa? Cred că înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie să spunem de unde a pornit Uniunea Europeană. Cu toţii ştim că lipsa de libertate, moartea, foametea, sărăcia şi războiul au generat în mod paradoxal acest măreţ proiect.

Iar astăzi putem constata că Uniunea ne-a asigurat timp de 60 de ani pacea şi prosperitatea, ceea ce ne demonstrează că nu a existat, nu există şi nici nu va exista o alternativă la Uniunea Europeană.

O Europă cu cercuri concentrice sau cu două viteze nu va fi un loc în care adversarii şi aliaţii să se unească aşa cum doreau părinţii fondatori ai UE.

Dimpotrivă, această reconfigurare ar duce în mod cert la dezintegrarea proiectului european şi de aceea România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată şi unitară.

Indiferent de soluţiile ce le vom urma, ele trebuie să fie un rezultat al consensului iar o Europă puternică este o asigurare de viaţă pentru toate statele membre”, a spus Daniel Buda.

La rândul său, eurodeputatul Norica Nicolai, membru al grupului ALDE, consideră că este nevoie de o dezbatere naţională serioasă cu privire la viitorul Uniunii Europene, pe fondul intensificării discuţiilor din Uniunea Europeană în legătură cu ideea “Europei cu două viteze”. “Cred că există în câteva state ideea de a crea un alt fel de Europă, dar estimez că paşi concreţi vor fi făcuţi abia după alegerile din Germania. Dacă Angela Merkel va obţine un nou mandat de cancelar, probabil că vom avea apoi o tentativă imediată de reformare a Tratatului. Problema majoră este grupul de la Vişegrad, ce reuşeşte să se coaguleze şi să aibă o poziţie comună. Cred că acasă trebuie să aibă loc o dezbatere foarte serioasă” a spus Norica Nicolai.

În opinia sa, o schimbare a sistemului de vot din UE ar însemna practic existenţa unui grup de state membre care ar încerca să impună celorlalte ţări membre deciziile lor.

C.P.

Articole din aceeasi categorie