Cum să rezistaţi pe perioada caniculei

Pentru a veni în sprijinul clujenilor pe durata caniculei, municipalitatea clujeană a amenajat în oraş puncte de distribuire a apei potabile, anunţă administraţia locală, printr-un comunicat de presă.

Astfel, au fost amplasate corturi în Piaţa Ştefan cel Mare (zona staţiei C.T.P.), pe Splaiul Independenţei (zona Operei Maghiare) şi în Piaţa Mărăşti (în staţia C.T.P. de circulaţie spre centru).

Potrivit documentului, pe lângă cele trei puncte de distribuire a apei potabile, clujenii se mai pot răcori la cişmelele stradale amplasate în cele mai circulate zone din oraş, din pieţele Lucian Blaga, Unirii, Mihai Viteazu, Avram Iancu şi B-dul Eroilor, dar şi în staţiile de transport public din zonele Minerva şi strada Memorandumului. De asemenea, clujenii au la dispoziţie puncte de distribuire a apei potabile şi în farmaciile din oraş.

Măsurile au fost instituite pentru diminuarea efectelor caniculei şi a disconfortului termic. Pe lângă acestea, municipalitatea le recomandă clujenilor să evite ieşirea din locuinţă în perioadele cu temperaturi ridicate şi să consume zilnic minim doi litri de lichide – apă plată, ceai sau sucuri naturale. Totodată, persoanelor vârstnice li se recomandă să rămână în încăperi răcoroase şi să evite ieşirile în oraş între orele 11 şi 16, iar aparţinătorii persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi care locuiesc singure ar trebui să-i viziteze cel puţin o dată sau de două ori pe zi. Pentru prevenirea insolaţiilor se impune supravegherea copiilor, evitându-se locurile de joacă expuse direct radiaţiilor solare, iar în scopul prevenirii apariţiei focarelor de incendii este necesară verificarea şi deschiderea luminatoarelor din podurile locuinţelor. De asemenea, se interzice arderea necontrolată a resturilor vegetale şi a miriştilor.

Precizăm că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, o avertizare COD ROŞU de caniculă pentru zonele de câmpie şi de podiş a 12 judeţe din vestul şi centrul ţării, respectiv Cluj, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj. Potrivit ANM, în intervalul 4 şi 5 august, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade. Disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat, estimându-se că indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi.

A.S.

Articole din aceeasi categorie