Cum comentează politicienii clujeni rezultatul votului la referendum

Liderul PSD Cluj, Horia Nasra susţine că dezbaterea din ultimele două săptămâni cu privire la referendum a fost bună, precizând că drepturile, libertăţile civile şi tradiţiile noastre sunt în egală măsură importante. ‘’În ultimele două săptămâni agenda publică ne-a fost ocupată şi de tema propusă de referendum, o temă dezbătută în mai toate statele din Uniunea Europeană. Dezbaterea a fost bună, drepturile, libertăţile civile şi tradiţiile noastre sunt în egală măsură importante. Am citit numeroase articole, am ascultat multe păreri, am fost la vot, cu siguranţă că adevărul este undeva pe la mijloc. Sper ca în ultimele luni din 2018 să producem teme de viitor, care să unească şi care să fie sprijinite de orice formaţiune politică. Cât despre rezultatul referendumului, despre DA sau NU, doar gândul lui Lucian Blaga îl am: “Un simbol îşi are evidenţa sa. Un simbol care are nevoie de argumente nu e valabil”, a arătat Horia Nasra.
Liderul PNL Cluj, Daniel Buda este de părere că PSD trebuie să-şi asume eşecul referendumului pentru redefinirea căsătoriei în Constituţie deoarece această formaţiune avea obligaţia de a acorda mult mai multe informaţii legate de acest demers. ‘’Partidul de guvernământ nu a acordat suficient timp informării cetăţenilor asupra temei acestui referendum. PSD trebuie să-şi asigure acest lucru’’, a spus europarlamentarul. Liderul PNL Cluj a mai afirmat că referendumul a demonstrat că democraţia româneasă a depăşit o etapă importantă în procesul ei de maturizare. „Referendumul nu a fost altceva decât un exercițiu democratic și în același timp exercitarea unor drepturi prevăzute în constituție, care arată foarte clar că suveranitatea unui popor se exercită prin organele sale alese și prin referendum’’, a punctat Daniel Buda.
Deputatul PSD de Cluj, Cornel Itu este de părere că nu trebuie neglijat faptul că în cadrul referendumului din acest weekend și-au exprimat punctul de vedere.
„Rezultatul referendumului nu a fost pe măsura așteptărilor. Totuși, aproape patru milioane de cetățeni români și-au exprimat punctul de vedere, lucru care nu este de neglijat. Poate că populația nu a fost destul de informată pentru această consultare publică. PSD –ul nu poate fi responsabilizat pentru rezultatele care au fost deoarece nu a fost un referendum cu temă politică.
Noi parlamentarii am dat girul pentru acest referendum iar societatea trebuia să-și exprime punctul de vedere”, a spus parlamentarul social democrat clujean.
Liberalul clujean Sorin Moldovan susține că acest referendum arată că efectul celor 30 de ani de regim politic după ureche. „85% nu au votat nu pentru că nu le pasă, ci pentru că se tem de minciună, de manipulare, de ceea ce se poate ascunde în spatele unui buletin de vot, de modul în care poate fi folosit împotriva noastră. De ce ne temem? Pentru că de atâtea ori am pățit-o. Să nu îndrăznească nimeni să spună că asta dovedește că nu ne pasă. Clasa politică ar trebui să înțeleagă că după 30 de ani de păcăleală politică nu mai suntem atât de ușor de manipulat. Nici chiar dacă ai nesimțirea să invoci subiectul, sensibil de altfel pentru o populație tradiționalistă și conservatoare, al familiei formate din bărbat și femeie”, a spus Moldovan.
Adrian Papahagi: Acesta e bazinul creștin-conservator în România
Adrian Papahagi, fondator al partidului M10 din care face parte și Monica Macovei, arată că referendumul s-a dovedit a fi un recensământ. „Acesta e bazinul creștin-conservator în România. El va trebui ocupat de un partid patriotic, filoeuropean și atlantist, care să se opună tăvălugului neomarxist. Dacă va fi creat un astfel de partid, îl voi sprijini. Va trebui să ferim dreapta conservatoare de glisarea înspre putinism și fascism, și România de ofensiva neomarxistă.
Cei care au votat la referendum au participat de bunăvoie, nu încolonați de partide sau mobilizați de biserici. Sunt în mod evident cetățeni informați, care au înțeles miza referendumului și nu s-au lăsat intoxicați sau intimidați de campania teribilă de ură, dezinformare și demonizare orchestrată de tabăra boicotistă”, a spus Adrian Papahagi.

C.P.

Articole din aceeasi categorie