Cu un pas mai aproape de PERFECŢIUNE

  de vorbă cu dr. Anca Ciceo

Frumosul.

Categoria estetică cea mai disputată. Dar, în ceea ce recunoaştem de la latinescul “formosus”, nu reprezintă doar gând abstract de filosof pus pe conceptualizări. Ci…

Este viaţă!

Sigur, cotidianul limitează frumosul mai mult la domeniul vizual. Forma şi culoarea în

acest sens sunt definitorii. Şi cu tot subiectivismul nostru, cu diferenţele culturale şi pregătirea estetică, frumosul are un numitor comun, globalizator.

Preocuparea pentru realizarea şi, mai ales, corecţia frumosului e veche de când lumea. Ştiinţa medicală însă a adus elemente care să dea suport real multiplelor definiţii teoretice ale conceptului. Iar Clinica Novia nu face excepţie:

– Pe cartea dumneavoastră de vizită scrie: Dr. Anca Ciceo, medic primar, dermatologie cosmetică.

– Am terminat specializarea în 2007, sunt şi medic primar şi, în principal, mă ocup de tratamentul dermatologiei patologice. Dar şi cu partea de medicină estetică. Am făcut şi aici o specializare în tratamente pentru întinerire, pentru închiderea vaselor de sânge… După acest început am achiziţionat aparatură tot mai performantă care ne ajută să depăşim doar tratamentul cu creme. Aşa am cumpărat laserul, aparatul de radiofrecvenţă fracţionată şi ne-am extins aria de tratamente. Clinica are şi o parte de cosmetică medicală. Tratăm cel mai frecvent acnee, dar ne ocupăm şi de îngrijirea unui ten normal.

– ?

– Avem anumite tratamente de feelinguri chimice, feelinguri mecanice şi (…..) pentru hidratare mai adecvată a pielii,

şi atenuarea ridurilor, şi de menţinere a unui ten îngrijit. Pe lângă toate acestea avem şi partea de chirurgie şi injectări. Avem colaboratori, medici de mare probitate profesională. După o anumită vârstă încep să apară tot felul de riduri de expresie, pielea nu mai are elasticitate. E nevoie, aşadar să apelăm la aceste proceduri, pe care noi le numim minim-invazive. Injectăm cu o toxină care relaxează musculatura feţei şi elimină ridurile de expresie. Sigur, avem implanturi, facem liposucţie…

– Înţeleg că reconstruiţi frumuseţea naturală. Şi refaceţi ceea ce, nu odată, Natura, în perfecţiunea ei sublimă, strică.

– Încercăm să prevenim cumva îmbătrânirea, să atenuăm micile probleme. Sigur, cu cât intervenţiile se fac mai repede, cu atât putem stopa mai mult situaţiile devastatoare, până la urmă. Evident că există şi cazuri în care, practic, se poate da timpul înapoi. Vreau să spun că nu facem minuni. La fiecare vârstă putem să arătăm bine. Cu condiţia să ne preocupe acest lucru şi să apelăm la acele proceduri care ni se potrivesc. Sub strictă supraveghere medicală! Aş vrea să înţelegeţi exact sintagma” să dăm timpul înapoi”. Femeile, în general, dar şi tot mai mulţi bărbaţi ţin să arate îngrijit. Iar corecţiile aduse nu fac altceva decât să ne simţim bine în pielea noastră. Povestea seamănă cu păstrarea unui corp frumos, în care investim prin mersul la sală, sport în aer liber etc. Aşa şi cu procedurile pe care le propunem noi: putem să arătăm mai bine! Dacă indiferenţa nu ne împinge spre o totală prăbuşire în sine. Ceea ce, să recunoaştem, nu-i de colo, nu?

– Dermatologia…

– Este sau, mai bine spus, are o parte frumoasă. Mie mi-a plăcut din facultate. Se manifestă pe o arie largă. Iar supraspecializarea dermato-cosmetica este chiar fascinantă. Părţile mai puţin plăcute, să zicem, se compensează prin rezultatele pe care le avem. Bucuria e de nedescris când vedem că omul este mulţumit de el însuşi, că prin intervenţiile noastre i-am diminuat temerile, spaimele… Şi, poate nu mă credeţi, dar partea estetică este partea… secundară, să-i spunem. Mie îmi place mai mult şi mai mult partea medicală.

– Alăturarea cosmeticii cu medicina…

– Este şi mai interesantă. Noi, aici, facem cosmetică medicală, iar asistentele noastre respectă întru totul ceea ce indică medicul. Este o conlucrare benefică, în favoarea pacientului. În timp, s-a format o echipă. Adevărată. Ne ajutăm unii pe ceilalţi. Am început cu un cabinet mic. Apoi, au urmat congrese în străinătate, am văzut, ne-am adaptat, am cooptat psihologi, nutriţionişti şi, iată… Novia Estetic a împlinit şase ani de funcţionare.

– Ce este specific clinicii pe care o conduceţi? Întreb asta, pentru că acest demers gazetăresc vine după mai multe semnale care apreciază în mod deosebit activitatea dumneavoastră.

– Acţiunea multidisciplinară. Avem şi cazuri complexe, care presupun un diagnostic al mai multor colegi. E nevoie şi de concluzia unui cardiolog, să zicem, şi a unui specialist în medicină internă… În acest sens beneficiem de proximitatea şi avantajul Clinicii Universitare Interservisan, cu medici de marcă, laboratoare extrem de bine dotate. Nu vreau să intru în amănuntele meseriei noastre, dar există cazuri grave care presupun intervenţii pe măsură. Iar stabilirea exactă a diagnosticului şi a modalităţilor de tratament primează. Asta pentru ca pacientul să poată beneficia din plin de noile realizări ale tehnicii. Şi, din acest punct de vedere, trebuie să vă spun că avem aparatură performantă, de ultimă generaţie, pentru multe din tratamentele pe care le aplicăm. Terapiile sunt mai mult sau mai puţin complexe. Care, nu odată, necesită mai mult timp. Important este însă să facem în aşa fel încât să ameliorăm problema cu care a venit pacientul.

– Am înţeles dintr-o discuţie anterioară că nu prea „sunteţi prieten cu „lumina verii”. Cu toate acestea, e lume în sala de aşteptare…

– Se impune o precizare: multe din procedurile pe care le aplicăm şi tratamentele pe care le recomandăm se fac toamna, iarna… Departe de lumina încrâncenată a soarelui.Unii pacienţi trebuie să aibă grijă o viaţă întreagă cum se expun la această lumină. Dar nu trebuie să generalizăm. Redobândirea esteticului nu este legată, neapărat, de succesiunea anotimpurilor.

***

Plec.

Cu siguranţă că această discuţie, reprodusă fie şi aşa, parţial, în conformitate cu cerinţele materialului publicistic, mi-a schimbat percepţia despre dermatologie. Dacă acceptăm definiţia după care frumosul e „ceea ce place când e privit”, devine evident că echipa de la Novia Estetic face totul pentru ca alegerea proporţiilor, dispunerea adevărată a părţilor, mărimea, calitatea şi cantitatea să păstreze acel raport care să dea echilibru Fiinţei. Sonorizând paşii pe dalele ce mă duc spre tumultul Marelui Oraş, mă ajung din urmă cuvintele lui Platon, care credea că frumosul” are un caracter obiectiv şi nu unul subiectiv. Şi dacă l-au contrazis sofiştii, e numai pentru că natura umană e duală, iar aici, la „clinica de frumos (cum am auzit pe cineva spunând), intervenţiile duc la descoperirea după care, dincolo de proporţii perfecte, frumosul se întrupează în ceea ce e adecvat perfect menirii sale.

Străluciri din noi…

Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie