Csoma Botond: „98 de persoane ascultate de SRI pe un singur mandat”

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a afirmat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în calitate de membru al Comisiei de control SRI, a întâlnit un caz de ascultare a telefoanelor a 98 de persoane de către SRI pe un singur mandat. Potrivit acestuia, cifra vehiculată de 6 milioane de persoane care ar fi fost ascultate de SRI a fost estimată în baza documentelor primite la comisie chiar de la acest serviciu. „Au fost mai multe discuţii în spaţiul public referitoare la faptul că 6 milioane de persoane au fost ascultate de SRI. Pot spune că această cifră nu a fost luată de pe un blog, aşa cum a susţinut SRI, ci a fost estimată în baza documentelor prezentate comisiei chiar de către acest serviciu. Vorbim de mandate de securitate naţională şi mandate de supraveghere tehnică. La ambele tipuri, am întâlnit cazuri în care, pe un singur mandat, aprobat de judecător, figurau mai multe persoane care erau ascultate. De exemplu, am văzut un mandat pe care figurau 98 de persoane. Cifra de 6 milioane apărută este o estimare, calculată pe baza unei medii”, a spus Csoma, precizând că au existat 311.000 de autorizări judecătoreşti pe ambele tipuri de mandate şi s-a luat o medie de 20 de persoane. „Sigur 6 milioane este mult, sună aşa, ca o societate Big Brother”, a opinat acesta.
Deputatul a arătat că în momentul numirii sale în Comisia de control SRI nu a pornit cu o părere negativă despre SRI şi nici nu a avut prejudecăţi legate de activitatea acestui serviciu. Potrivit acestuia, legislaţia ar trebui să prevadă o definiţie clară a conceptului de siguranţă naţională, pentru a se vedea dacă se justifică solicitările de ascultare a telefoanelor pentru mandatele de siguranţă naţională. „Nu putem generaliza, trebuie făcută o distincţie de la mandat la mandat. Cred că, în momentul în care vom ajunge la modificarea Legilor siguranţei naţionale, trebuie să fie introduse în legislaţie prevederi mai clare privind admiterea acestor cereri de mandate de siguranţă naţională şi supraveghere tehnică. Să fie definit mai clar conceptul de siguranţă naţională”, a subliniat liderul UDMR Cluj.
A.S.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Csoma Botond: „98 de persoane ascultate de SRI pe un singur mandat”

  1. Zub

    Când nimeni nu îi strunește pe băgătorii de seamă, aceștia își fac de cap. România e din păcate, un stat securist. Avem cei mai mulți securiști la mia de locuitori, din Europa, peste 60.

    Cred că nici doctorii sau frizerii nu au atâta pondere. Serviciile ar trebui demantelate și restructurate pe temelii noi.