Crimă de război, investigată la Cojocna

O echipă operativă alcătuită din arheologii Gheorghe Petrov – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Paul Scrobotă, Horațiu Groza și Gabriel Rustoiu – de la muzeele de istorie din Aiud, Turda și Alba Iulia, a fost implicată, cu puțin timp în urmă, într-o nouă misiune de teren organizată de Parchetul Militar în comuna Cojocna. Cei patru arheologi au acordat asistență de specialitate pentru căutarea unei gropi comune în care ar fi fost înhumate trupurile mai multor persoane executate în vara anului 1944, cazul fiind încadrat penal în categoria crimelor de război.

Potrivit celor declarate ziarului Făclia de arheologul Gheorghe Petrov (MNIT), în urma unei sesizări înaintate de fostul primar al comunei Cojocna, Teodor Bucur, către Parchetul Militar, s-a deschis un dosar de cercetare penală în cauza enunțată de acesta, referitoare la o faptă criminală petrecută în vara anului 1944, când în localitate au fost executate, prin împușcare, patru persoane de etnie evreiască, cu identitate necunoscută. Sesizarea este bazată pe mărturiile provenite de la persoane mai în vârstă, din comună, contemporane cu acel eveniment, dintre care unele mai sunt și acum în viață.

„În urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Cojocna a intrat în partea Ardealului ocupat de Ungaria, fiind o localitate situată în apropierea graniței artificiale ce a fost stabilită atunci cu Regatul României. Se cunoaște că aici a fost cantonată o subunitate de honvezi, care probabil avea ca misiune principală paza unui sector de graniță, aceasta fiind încartiruită într-o clădire din centrul comunei, ce se mai păstrează și astăzi. Conform mărturiilor, cei patru evrei au fost executați de militari maghiari, grupa de execuție fiind alcătuită din cinci soldați conduși de un ofițer, la care s-a adăugat un localnic de etnie maghiară, care s-a oferit voluntar, acesta nemaifiind de multă vreme în viață. Victimele, aflate în stare de arest, au fost scoase din clădirea unde erau cazați militarii, fiind conduse pe un teren viran aflat în apropierea bisericii unitariene, unde au fost împușcate. Martorii oculari vorbesc că cele patru persoane au fost așezate în linie, iar grupa de execuție a fost dispusă pe două rânduri, executând foc comun la comanda ofițerului. Au tras cei cinci militari și persoana din localitate, nu și ofițerul. Se știe că victimele nu au fost din localitate, nefiind încă identificate, deși s-au făcut demersuri inclusiv în unele comunități evreiești. După unele mărturii, cadavrele ar fi fost îngropate chiar pe locul execuției, fără să se cunoască, însă, cu exactitate, dacă înhumarea trupurilor s-a făcut într-o groapă comună ori în gropi individuale” – a declarat, pentru Făclia, arheologul Gheorghe Petrov.

Potrivit acestuia, în cadrul lucrărilor de cercetare din dosarul penal deschis pe acest caz, Parchetul Militar a dispus prin ordonanță o verificare în teren pentru căutarea rămășițelor pământești ale acestor victime. În urma unei solicitări oficiale înaintate de Procuratură către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, ținând cont de îndelungata practică și experiență în astfel de cazuri a arheologului Gheorghe Petrov, s-a apelat la acesta pentru a efectua o investigație arheologică cu scopul de a încerca descoperirea mormintelor și deshumarea victimelor. În prealabil, împreună cu procurorul de caz, acesta a efectuat investigații de teren în localitate, inclusiv audieri de martori.

„Cu sprijinul Primăriei comunei Cojocna, la începutul celei de-a doua decade a lunii august am intervenit efectiv în teren prin excavații, inclusiv mecanizate, verificând o suprafață efectivă de circa 90 metri pătrați, mult mai mult decât presupusul loc ce inițial ne-a fost indicat de martori. În urma intervenției, nu am identificat nici o urmă de mormânt comun sau de morminte individuale, însă am constatat că în zona respectivă, așa cum se știa și fusesem deja informați, cu mai mulți ani în urmă s-au făcut niște amenajări funciare care au vizat excavarea unei porțiuni dintr-o pantă de deal, pământul rezultat fiind adus și nivelat într-un strat consistent la baza acestuia, unde terenul era mai mlăștinos, acoperind și porțiunea de teren ce a fost vizată de cercetările noastre. În această acțiune am participat și acționat împreună cu camarazii mei, Paul Scrobotă, Horațiu Groza și Gabriel Rustoiu, arheologi la muzeele de istorie din Aiud, Turda și Alba Iulia, cu care de mai mulți ani constituim o echipă specializată în astfel de intervenții. Dosarul penal în această cauză se află în lucru la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, această faptă fiind încadrată în categoria crimelor de război, iar conform legilor în vigoare, acestea sunt asimilate crimelor împotriva umanității, care sunt imprescriptibile” – a mai declarat Gheorghe Petrov.

Acesta a mai precizat că, deși fapta s-a petrecut cu mulți ani în urmă și cei care au ordonat și înfăptuit omorul nu mai sunt în viață, cazul a rămas, deocamdată, în cercetare, fiind în gestiunea exclusivă a procurorului responsabil.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut