Creştere spectaculoasă a exportului de vin românesc

În primele 9 luni ale anului trecut, România a exportat 9.926,7 tone de vinuri din struguri proaspeţi, în creştere cu aproape 22% faţă de exporturile realizate în aceeaşi perioadă din 2015, când cantitatea devin livrată peste hotare a fost de 8.145,6 tone.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în perioada menţionată, încasările din exportul de vin au totalizat 15,013 milioane de euro, fiind cu 35% mai mari faţă de sumele obţinute în aceeaşi perioadă din 2015, respectiv 11,126 milioane de euro.
Pe de altă parte, importurile de vin au depăşit de 3,5 ori exporturile, totalizând 35.258,1 tone, fiind în creştere şi faţă de cantităţile de vin provenite de pe pieţele externe în aceeaşi perioadă din 2015. Valoarea importurilor de vin din struguri proaspeţi din ţările intra şi extracomunitare a totalizat 31,14 milioane de euro, în creştere cu 4,3% faţă de cele 29,842 milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2015 pentru o cantitate de 31.505,3 tone de vin.
Producţia de vin din 2016 este estimată la 4 milioane de hectolitri, cu circa 11% mai mare decât cea din 2015, cea mai mare creştere a producţiei, de 20%, fiind înregistrată în zona Moldovei, potrivit Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.
Românii consumă în prezent în jur de 22 – 25 de litri pe cap de locuitor, în scădere de la 27 de litri în anii trecuţi, din cauza reducerii puterii de cumpărare, vinurile albe de consum fiind preferate de 60% dintre români. Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul înregsitrat în ţările dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor.

Articole din aceeasi categorie