Creşte pragul până la care pensionarii pot circula gratuit cu mijloacele de transport public

• CTP susţine că doar doar 49.500 de pensionari din cei 65.719 de posibili beneficiari îşi ridică lunar abonamentele gratuite •

Deşi numărul pensionarilor care pot beneficia de gratuitatea transportului public a crescut cu peste 5.000 de persoane, municipalitatea clujeană va mări plafonul până la care aceştia pot călători gratuit pe mijloacele de transport public. Justificarea ar fi că nu toţi posibilii beneficiari uzează de această facilitate.

În şedinţa Consiliului Local din data de 17 octombrie, aleşii locali au adoptat proiectul propus de primarul Emil Boc, de a creşte plafonul existent de 1.300 de lei. Potrivit Hotărârii de Consiliu Local (HCL), începând cu data de 1 noiembrie, plafonul pentru acordarea de abonamente gratuite pe toate liniile de transport public pentru pensionari va creşte la 1.700 de lei. Totodată, documentul precizează că vor beneficia, în continuare, de transport gratuit pe toate liniile, pensionarii care au împlinit vârsta de 70 de ani, indiferent de cuantumul veniturilor, şi persoanele care au obţinut titlul de cetăţean de onoare al municipiului, fără a se ţine cont de nivelul veniturilor. De asemenea, documentul precizează că pensionarii care au venituri cuprinse între 1.701 şi 1.900 vor beneficia de abonament gratuit pentru o linie.

„Din 2007 şi până în prezent, pensiile din sistemul public au fost majorate de 11 ori… Urmare a creşterii semnificative a valorii punctului de pensie în acest interval de aproape 10 ani, un număr însemnat de pensionari au pierdut dreptul la gratuitatea transportului urban în comun, întrucât aceştia nu se mai încadrează în plafoanele actuale de 1.400 de lei, respectiv 1.500 de lei. Pe acest fond au fost înregistrate, atât la Primăria municipiului Cluj-Napoca, cât şi la Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca SA, foarte multe solicitări de majorare a pragurilor până la care se acordă gratuitatea transportului”, se arată în referatul aferent HCL-ului.

Mai mult, documentul prevede ca 45% din valoarea abonamentelor eliberate gratuit pe mijloacele de transport să fie suportată, în continuare, de municipalitate, urmând ca CTP să suporte restul de 55% din valoare.

Amintim că, în anul 2008, Consiliul Local a aprobat acordarea gratuităţii transportului urban pe toate liniile pentru pensionarii cu venituri de până la 1.300 de lei, pentru toţi pensionarii de peste 70 de ani, precum şi pentru cetăţenii de onoare. În 2009, HCL-ul a fost completat, prin acordarea gratuităţii pentru o linie pensionarilor cu venituri cuprinse între 1.301 şi 1.500 de lei.

Dacă în 2007 beneficiau de gratuitatea transportului în comun 60.191 de pensionari, în prezent, numărul pensionarilor care vor beneficia de gratuitatea transportului în comun se ridică la 65.719. Astfel, conform datelor statistice, în 2007, în municipiul Cluj-Napoca existau 27.724 de pensionari cu venituri de până la 1.300 de lei, 5.203 pensionari cu venituri cuprinse între 1.301 şi 1.500 de lei şi 27.264 de pensionari în vârstă de peste 70 de ani. Între timp, numărul pensionarilor cu venituri de până la 1.700 de lei a crescut la 36.313, în timp ce numărul pensionarilor ce beneficiază de abonament pentru o singură linie a scăzut la 2.142. Numărul pensionarilor cu vârsta de peste 70 de ani a rămas constant.

Deşi numărul pensionarilor care vor beneficia de gratuitatea transportului în comun a crescut cu peste 5.600 de persoane, din analiza făcută de CTP reiese că, în medie, doar 49.500 de persoane din totalul pensionarilor din municipiu îşi ridică lunar abonamentele gratuite. Totodată, municipalitatea precizează că, din simulările efectuate, sumele alocate pentru asigurarea gratuităţii se încadrează în bugetul acestui an.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie