Creşte contrabanda cu ţigarete

Contrabanda cu ţigarete reîncepe să crească, după o scădere continuă de aproape un an, iar piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns în luna iulie la 16%, cu 0,9 % mai mult decât în luna mai.

Potrivit unei cercetări realizate de Novel Research, în iulie este pentru prima dată când piaţa neagră a ţigaretelor creşte după septembrie 2016. Regiunea nord-est rămâne şi în luna iulie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, înregistrând o pondere de 38,4%, în creştere faţă de mai 2017 cu 1,1 %. „Regiunea sud-vest continuă să aibă o cotă ridicată a comerţului ilicit, de 22%. În luna iulie, cea mai substanţială creştere a pieţei negre se înregistrează în partea de vest a ţării (plus 6,3% comparativ cu mai, până la 24,5%), în compensare cu scăderea din regiunea nord-vest, acolo unde în luna mai se înregistra cea mai abruptă creştere. Din punct de vedere al provenienţei, categoria „cheap whites” deţine în continuare cea mai mare pondere (59,7%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,2%, în creştere cu 2,8% faţă de mai) şi Ucraina (8,5%, în scădere cu 7,2%). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne constantă”, se spune în studiul Novel Research, preluat de Agerpres.

Şi Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România, apreciază că, în iulie, traficul ilicit a depăşit pragul de 16% pentru prima oară de la începutul anului. Ea consideră că, pentru a opri tendinţa de revenire a contrabandei, în a doua jumătate a anului va fi nevoie de mobilizarea rapidă a tuturor structurilor statului cu atribuţii în combaterea traficului ilicit şi a evaziunii fiscale.

O poziţie similară are şi Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, care este şi ea îngrijorată de această creştere a pieţei negre, pentru că luna iulie este, de regulă, o lună cu niveluri joase.

Traficul ilicit de ţigări produce un prejudiciu anual de peste 650 milioane de euro
Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea contrabandei în continuare, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.
Datele statistice arată că traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Pentru fiecare procent adăugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro. În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut din acesastăcauză 4,7 miliarde de euro (aproximativ 21,6 miliarde de lei). Piaţă neagră a crescut cu 27%, între 2011 şi 2016. Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă.

Articole din aceeasi categorie