Covor electoral pe bani publici

Film retro pentru anii ce vin…

Greu încercat de aceste vremuri tulburi, poporul din Republica Moldova încă speră la o viaţă mai bună. Clişeu ar spune unii. Adevărul este că încă de la obţinerea independenţei, acea libertate visată de poporul apăsat ani întregi de greutatea bocancului sovietic, ţara se află într-un continuu zbucium. Cauzele acestei nelinişti sunt multe, dar ne vom opri asupra celor de ordin politic. Trăim vremuri în care nu ne mai miră nimic. Şi tocmai această stare de nepăsare ne îngroapă şi mai mult în mocirlă.

De curând, chiar când credeau că le-au văzut pe toate, locuitorii oraşului Chişinău au fost surprinşi de nimeni alta decât Silvia Radu, primarul interimar, care a întins un covor imens de flori vii fix în centrul capitalei. Ideea genială îi aparţine în totalitate şi distinsa doamnă spune că această compoziţie ar putea deveni un punct de atracţie turistică în Chişinău. Edilul interimar vrea ca amenajarea acestei compoziţii să devină o tradiţie anuală pentru Chişinău, în perioada sărbătorilor. Totul frumos până aici, doar că acest ”covoraş”, compus din 200 de mii de viole, a costat nici mai mult nici mai puţin de 100 de mii de euro. Asta da supriză. Minunăţia a putut fi admirată timp de o săptămână în Scuarul Catedralei, pentru ca ulterior, puţinele flori rămase în viaţă să fie plantate în răzoarele din parcările capitalei. Am privit şi m-am minunat de această sete a politicienilor de a-şi face imagine pe bani publici. În fond, ideea nu ar fi fost atât de rea dacă Republica Moldova ar fi avut nivelul de trai asemănător ţărilor europene sau salarii şi pensii decente. De altfel, această goană după imagine a Silviei Radu mi se pare o ofensă adresată Chişinăului. Fix ca zicala bătrânească: „?ara arde şi baba se piaptănă”. O simplă plimbare pe străzile capitalei şi putem identifica nenumărate probleme, grave chiar, care necesită o rezolvare imediată. Starea deplorabilă a autobuzelor, drumurile proaste sunt doar câteva dintre problemele care ar trebui să figureze în agenda doamnei primar. Doar că ea alege să vândă iluzii oamenilor şi aşa împovăraţi de greutăţile zilei de mâine.

Fapta eroică a Silviei Radu nu a trecut neobservată de internauţi, care şi-au dat frâu liber imaginaţiei, ironizând covorul imens de 450 mp şi creând nenumărate fotografii care au stârnit tot felul de reacţii în mediul virtual. Ce-i rămâne omului de rând de făcut, decât să facă haz de necaz de propria-i neputinţă? Poate un film modern, în care viaţa să se alinieze nevoilor omului modern.

Poate…

Natalia ZGHEREA

Articole din aceeasi categorie