Coșurile de fum necurățate – printre principalele cauze ale incendiilor

În ultimii cinci ani, în România, s-au produs în medie 6.200 de incendii la locuințe, în urma cărora circa 350 de persoane au fost rănite, iar alte 190 și-au pierdut viața, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), date joi publicității. Conform acelorași date, dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel național, 6 sunt cauzate de coșurile de fum defecte sau necurățate. În urma acestor evenimente nefericite, zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană își pierde viața.

”Acest tip de incidente, care se transformă de cele mai multe ori în tragedii, pot fi cu ușurință evitate dacă apelăm la personal specializat – coșari -, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor” – atenționează IGSU. De altfel, acesta este și mesajul principal al campaniei de informare ce va fi derulată în perioada următoare de IGSU și E.ON România, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru Siguranță”, încheiat de cele două părți în anul 2012.

 „Dacă avem neconformități la coșurile de fum, trebuie să fim conștienți că doar norocul ne-a ajutat să nu pățim ceva. Dar nu ne putem baza la nesfârșit pe noroc și trebuie să conștientizăm că în orice moment putem deveni victime ale propriei noastre neglijențe (…). De aceea, trebuie să curățăm coșurile de fum de cel puțin două ori pe an, mai ales înainte de debutul sezonului rece. Coșarul este soluția absolut necesară pentru fiecare locuință sau orice alt imobil care are coș de fum”, declară, într-un comunicat remis presei, Frank Hajdinjak, director general al E.ON România.

“Unul dintre obiectivele prioritare ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență rămâne consolidarea climatului de siguranță la nivelul comunităților, iar pentru reușita implementării optime a acestui deziderat este nevoie să conștientizăm împreună riscurile la care putem fi expuși și să manifestăm responsabilitate, pentru ca măsurile și modul de comportare specifice să fie însușite și aplicate” – declară, în același comunicat, colonel Daniel-Marian Dragne, inspector general IGSU.

Prin intermediul aceluiași document, IGSU și E.ON atenționează populația că „este foarte important nu doar să curățăm coșurile de fum, ci să le și verificăm, fiindcă, în multe cazuri, neetanșeizarea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci persoane au de suferit”. ”De asemenea, aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și  supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor. Totodată, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalațiile interioare de utilizare, precum și a detectoarelor de incendiu” – atenționează IGSU și E.ON România.

Conform IGSU, în perioada 1 octombrie 2012 – 30 septembrie 2017, în România au avut loc peste 31.100 de incendii, principalele cauze generatoare a situațiilor de urgență fiind coșurile de fum defecte sau necurățate (35%), instalațiile electrice defecte sau improvizate (22,5%) și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,5%).

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie