Corina Crețu (PRO România): ”Adevăratul succes al Președinției României la Consiliul UE ar fi fost adoptarea bugetului european 2021 – 2027”

Comisarul European Corina Crețu, candidat al partidului PRO România pentru alegerile europarlamentare din data de 26 mai 2019, a comentat realitatea politică europeană de după Summitul de joi de la Sibiu. În opinia oficialului european, cea mai mare realizare a Președinției României ar fi fost adoptarea bugetului european pentru perioada 2021 – 2027.
”Summitul de la Sibiu a demonstrat, încă o dată, faptul că locul României este, cu certitudine, în marea familie europeană. Din păcate, însă, Guvernul României nu a înțeles să fructifice acest moment la adevăratul său potențial”, a precizat Corina Crețu. Marea dezamăgire a Comisarului european este legată de neadoptarea, pe timpul mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a bugetului european, care ar fi asigurat României un buget cu 8% mai mare în ceea ce privește fondurile europene. ”Alături de colegii mei din Comisia Europeană, am depus toate eforturile pentru a ne asigura că România beneficiază, pentru perioada 2021 – 2027, de o alocare mai mare față de precedentul exercițiu financiar. În luna mai a anului trecut, Comisia Europeană a transmis Parlamentului European și Consiliului, care sunt co-legislatori, o formulă ambițioasă de buget, cu o alocare de 373 de miliarde de euro pentru perioada post-2020. România este printre puținele țări europene care se bucură de alocări mai mari față de actuala perioadă de programare”, a declarat Corina Crețu. ”România are prevăzută o alocare de 31 de miliarde de euro pentru politica de coeziune, ceea ce înseamnă cu 8% mai mult decât în perioada 2014 – 2020. Deși speram ca bugetul să fie adoptat pe perioada Președinției României, îmi pare rău să constat că Guvernul României a ratat această șansă”, a mai precizat Corina Crețu. Rămâne ca, în atare condiții, noul Cadru Financiar Multianual să fie adoptat, cel mai probabil, în timpul președinției finlandeze a Consiliului UE, care succedează mandatului României.

Articole din aceeasi categorie