Copiii mari ai politicii clujene

• Doi rivali politici se hârjonesc ca pe maidan, pentru terenul de parcare a aeronavelor •
Aflaţi în poziţii vizibile – unul lider, de organizaţie judeţeană a celui mai mare partid, iar celălalt, şef peste administraţia judeţeană a Clujului – doi rivali politici se hârjonesc prin intermediul unor comunicate de presă pentru „cioara de pe gard”. Unul reclamă că i s-au furat boii de la bicicletă, celălalt spune că cel în cauză nici nu-i avea. Este vorba despre preşedintele Consiliul Judeţean – Alin Tişe, care susţine că Ministerul Agriculturii, prin Direcţia Agricolă, sabotează dezvoltarea aeroportului clujean – şi despre preşedintele PSD Cluj, Horia Nasra, care spune că CJ anticipează promovarea unor investiţii şi care a intrat în acest conflict susţinându-şi colegii de partid, disputa fiind alimentată prin intermediul unor comunicate, transmise de ambii, presei.
Pentru cei care nu sunt la curent cu subiectul, amintim că preşedintele CJ, Alin Tişe, acuza Guvernul PSD şi Ministerul Agriculturii că sabotează dezvoltarea Aeroportului Internaţional Avram Iancu şi a judeţului Cluj prin încercarea de a obţine terenuri care sunt în prezent în proprietatea judeţului, blocând astfel atât dezvoltarea şi proiectele de viitor ale aeroportului cât şi dezvoltarea judeţului Cluj, făcând referire la un teren de peste 12.000 de metri pătraţi folosit ca şi platformă de garare a aeronavelor. De cealaltă parte, liderul PSD, deputatul Horia Nasra, îşi susţine colegii de partid din Executiv, spunând că terenul în cauză figurează în acte ca aparţinând ambelor instituţii, deoarece, CJ nu a clarificat situaţia, deşi Direcţia Agricolă ar fi solicitat acest lucru.
Ultimul capitol administrativ al foiletonului – care, cu siguranţă, va întinde o vreme nervii clujenilor – este un litigiu înaintat în instanţă, de Direcţia Agricolă. Tişe a promis că se va bate în instanţă pentru teren, apoi i-a somat public pe reprezentanţii Guvernului să rezolve problema.
În acest stadiu, PSD Cluj îi solicită, printr-un alt comunicat de presă, şefului administraţiei judeţene „să revină la un comportament public decent”, potrivit funcţiei pe care o ocupă, şi să înceteze să mai trateze problemele administrative ale judeţului strict politic-populist. „Îi sugerez domnului Alin Tişe să nu se mai scufunde politic în subiecte administrative pe care nu le stăpâneşte. Ştiu că este supărat că a pierdut competiţii politice serioase în PNL dar asta nu înseamnă că trebuie să se răzbune pe instituţii sau alte partide” afirmă liderul PSD, deputatul Horia Nasra, în documentul menţionat.
„Pentru a-i îndrepta atitudinea greşită şi comportamentul dilentant din ultimele zile PSD Cluj îi sugerează să mediteze”, afirmă Nasra, lăsându-l pe fostul director al Direcţiei Agricole, Ilarie Ivan, care este preşedintele departamentului de Agricultură al PSD Cluj, să explice: „Instituţia Direcţiei Agricole a întreprins demersuri pe lângă Consiliul Judeţean Cluj pentru clarificarea situaţiei, însă această din urmă instituţie a rămas în pasivitate. Există în acest sens multiple adrese pe care Direcţia pentru Agricultură Cluj le-a transmis către Consiliul Judeţean Cluj pentru rezolvarea situaţiei imobilului, adrese care nu au avut niciun rezultat! Menţionăm că prin adresa 743/16.03.2012 DAJ Cluj oferă suprafaţa în discuţie Aeroportului Cluj. Dată fiind pasivitatea Consiliului Judeţean Cluj, Direcţia pentru Agricultură Cluj nu a avut nicio altă alternativă decât promovarea unui litigiu, astfel încât instanţa de judecată să clarifice situaţia imobilului nefolosit de fapt pentru agricultură din anul 1990. Din punct de vedere legal, există o obligaţie de a clarifica situaţia tuturor bunurilor aflate în inventarul contabil, aspect pe care preşedintele Consiliului Judetean Cluj ar trebui să îl cunoască dacă ar fi jurist. Consiliul Judeţean nu a demarat nici o acţiune în acest sens şi culmea culmilor acuză Direcţia Agricolă de blocarea investiţiilor la aeroport. Nu putem înţelege cum anticipează Consiliul Judeţean Cluj promovarea unor investiţii pe un teren care, potrivit Cărţilor Funciare, şi Hotărârilor de Guvern privind inventarul bunurilor publice, are doi proprietari diferiţi. Este regretabil faptul că reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, deşi sunt în culpă şi nu au întreprins niciun demers pentru soluţionarea problemei, şi acuză tocmai instituţia care încearcă găsirea unei soluţii legale şi temeinice. Credem că dacă preşedintele Tişe ar fi avut studii juridice nu s-ar fi ajuns în această situaţie”, conchid reprezentanţii PSD, prin intermediul fostului director al Direcţiei Agricole, Ilarie Ivan.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie