Cooperatorii gherleni la ora bilanţului

Adunarea generală a membrilor Cooperativei de consum Gherla constituie în fiecare an un adevărat forum al unităţii, care, în pofida concurenţei marilor lanţuri de magazine şi a privaţilor, mai rezistă pe baricadele comerţului contemporan.

Înainte de 89 comerţul gherlean s-a bazat numai şi numai pe Cooperativa de consum, oraşul de pe Someş neavând comerţ de stat ca Clujul sau Dejul, iar la începutul anilor 90 cooperaţia gherleană a asigurat în cvasi-totalitate aprovizionarea populaţiei cu mărfuri alimentare şi industriale, dispunând de nu mai puţin de 44 de unităţi comerciale. Apariţia privaţilor şi a celor 4 mari supermarketuri – Profi, Unicarm, Lidl şi Kaufland – au contribuit la scăderea drastică a vânzărilor. În prezent, Cooperativa are 10 unităţi comerciale, dintre care 5 cu profil alimentar, 3 cu specific industrial şi două de alimentaţie publică.

Cu toate problemele şi greutăţile cu care s-au confruntat cei 26 de angajaţi în cursul anului trecut, veniturile totale s-au ridicat la 3.470.428 lei, din care vânzările mărfuri au fost de 2.830.138 lei, faţă de 2.406.664 lei în 2016, din chirii fiind obţinuţi peste 100.000 de euro. Cel mai rentabil a fost Restaurantul „Parc” (Grădina de vară), aflat în mijlocul frumosului parc gherlean, unde s-au realizat venituri apreciabile, rod şi al investiţiilor făcute acolo. A fost modernizată clădirea, fiind amenajată şi o terasă. O frumuseţe, unde sunt create condiţii ideale pentru petrecerea timpului liber, dar şi diferite manifestări culturale, cum a fost, toamna trecută, „Jocul la Şură”, care a beneficiat de peste 300 de participanţi.

La Adunarea Generală a Cooperativei de consum Gherla, la care a fost de faţă şi Berindean Viorica – preşedinta UJCC şi Federalcoop Cluj, a fost prezentat raportul preşedintelui Cooperativei de Consum Gherla, domnul Cornea Ioan, din care reiese că şi în acest an vor fi continuate investiţiile. Astfel, va fi extinsă Băcănia „Obor”, va fi reparat acoperişul Autoservirii 1, va fi izolat tavanul magazinului industrial „Utilcoop”, la Restaurantul „Parc” va fi înlocuită conducta de apă, iar în toate unităţile comperciale vor fi montate aparate de aer condiţionat (chiar că sunt necesare, mai ales în perioada verii). Planul de investiţii pe 2018 a fost aprobat de Adunarea Generală, desfăşurată marţi, 10 aprilie.

Poate că cel mai important fapt este că unitatea nu are datorii, în condiţiile în care mai peste tot în ţară unităţile cooperatiste fie s-au desfiinţat, fie o duc tot mai greu, de pe o zi pe alta. Însă, la Gherla, Cooperativa şi-a păstrat baza materială şi a rămas o adevărată familie. Mică, dar ambiţioasă.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie