CONTRASTE – CONTRASTE – CONTRASTE. Gropile primăverii produc pagube…

Este foarte dureros, dar adevărat, că multe drumuri ale acestei primăveri au o stare deplorabilă în județul nostru. Și tot adevărat este faptul că avem promisiuni de la decidenții administrației publice județene și locale că avem potențiale programe de reabilitare.
Dilema este că aceste programe – promisiuni, nu acoperă miile de gropi ce distrug, zilnic, mijloacele de transport, fie ele autoturisme, microbuze, autobuze, sau alte mașini de transport marfă în perimetrul județului, sau în tranzit.
Nu mai dăm exemple deoarece nu avem drumuri județene fără grop, însă încercăm să credem că dacă se aprobă bugetele acestui an, drumarii vor ieșii ca…albinele la înfundatul gropilor, mai ales că județul Cluj este condus de PNL, iar drumul preferatului președinte, Iohannis, spre al doilea mandat trebuie să îndeplinească cerințele lucrului…bine făcut!?.
Slava Domnului, avem drumuri și străzi pe care ne distrugem nu doar mașinile, ne rupem, uneori, chiar și picioarele.
Cu două zile în urmă, un prieten timișorean, pe al său nume din cartea de identitate, Petre Buță, își reproșa faptul că a vizitat municipiul Cluj – Napoca, datorită faptului că reparatul mașinii îl costă mai mult decât costul motorinei consumate și al celor două zile hoteliere.
Strada Ploiești, de aici, din zona centrală a urbei, i-a produs acel lehamite prin una din gropile sale ce i-au spart anvelopa și deteriorat janta dreapta – față a autoturismului proprietate personală.
Mă gândesc că recomandarea lui: ,, Acoperiți și voi gropile până nu devin … cratere’’, ajunge la urechile celor ce gestionează impozitele noastre și vor avea curiozitatea să vadă cum stau lucrurile pe strada Ploiești, că doar îi aci în centru, nu în…Prahova !?.
Gunoaiele de pe E-60
La capitolul gunoaie, ne menținem pe…podium.
Priviți albiile cursurilor de ape din oricare localitate, mai trageți cu ochii pe la marginea localităților rurale și urbane și dați nota cuvenită gospodarilor noștri.
Din păcate aceste imense vetre de gunoaie ce pigmentează neplăcut geografia turistică a țării, nu doar a Clujului, se datorează, în principal, carențelor educaționale, dar și toleranței manifestate de cei îndrituiți să aplice sancțiunile prevăzute de actele normative în vigoare.
Și atunci când drumul european, E 60 , e plin de gunoaie, sunt motive ca o parte din europenii ce ne vizitează să ne spună că suntem…țigani.
O mostră vizibilă, mai substanțială, o găsim pe acest drum între Gilău și Căpuș, unde găsești tot felul de gunoaie, dar și o mică…covercuță unde a locuit un boschetar până în luna noiembrie a anului trecut.
Ba mai mult, la capetele podului acestui drum continental sunt și saci ticsiți cu gunoaie, iar ca acest tablou sinistru să fie complet, lângă vatra de gunoaie există și un mare panou cu inscripția : ,, De vânzare’’.
Loc de joacă pentru copii sau de fumat și băut ?
Lăudabilă acțiunea Primăriei Cluj – Napoca de a amenaja și dota cu cele necesare cât mai multe spații de joacă pentru cei mici în zona blocurilor de locuințe.
Un asemenea Părculeț de joacă pentru copii celui mai mare bloc de locuințe de pe strada Fabricii nr. 1 pare a avea mai multe funcționalități în anotimpurile calde.
În repetate seri și nopți mulți iubitori și consumatori ai produselor lui Bachus, aici …golesc sticlele de bere, alcool și pachetele de țigări, lăsând în urma lor un peisaj dezolant nu doar pentru copii și părinți, ci și pentru locuitorii clădirii cu 11 etaje.
Mai nou, adolescenți și adolescente, locatarii bănuiesc că sunt elevi ai Școlii din apropiere, aici servesc cafele, bere, sucuri și își aprind țigările, ba chiar își dau frâu liber și sentimentelor, ocupând băncile și hintele de joacă ale celor mici.
Iată un necesar semnal pentru familie și școală, dar și pentru Poliția locală ce poate menține acest spațiu în beneficiul exclusiv al destinatarilor săi.

Rubrică realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie