Contraste – Contraste – Contraste

Putrezeşte lemnul şi pe Valea Ierii
Se vorbeşte mereu de suferinţele fondului forestier, de decimarea codrilor ţării fără milă, provocând nu doar pierde aurului verde al României, ci şi un iremediabil dezastru ecologic ce se manifestă cu pregnanţă prin turbulenţele îngrijorătoare din aria geografică a ţării.
Prăpădul defrişărilor silvice se pot vedea pe masivele Mărişelului, la Beliş, Măguri Răcătău şi în alte zone ale judeţului Cluj, unde zeci şi sute de hectare sunt pline de cioate şi crengi lăsate în urmă de aceşti… măcelari toleraţi, poate în cârdăşie, cu… stăpânii pădurilor noastre.
Şi cum zilele trecute am participat la inaugurarea Bazei regionale de pregătire pentru prim ajutor al Crucii Roşii de la Caps, am remarcat indiferenţa bolnăvicioasă în care se află pădurea şi apele montane în care un lăsate la…murat numeroase gunoaie şi trunchiuri de lemn, pe versanţii sudici se văd, din mersul autoturismului, numeroşi copaci căzuţi de acum, sau de câţiva ani de zile, lăsaţi să putrezească.
Ba mai mult, pe marginea drumului se găsesc mulţi mc de lemn abandonat aflat în proces de putrefacţie, pe care localnicii spun că nu s-a putut vinde din cauza preţurilor exorbitante. Adică decât bani mai puţini, mai bine putregai mai mult şi o dezordine păguboasă pe aceste trasee cu mari valenţe turistice montane.
Cât despre igienizarea pădurii numai Romsilva ştie ce face!?

Halta de la Bologa, closet public
…şi nu este singura în judeţul nostru şi nici în ţară. Un inventar minuţios al acestor mici imobile din inventarul CFR – ului, pot certifica faptul că o mare parte din aceste clădiri au fost abandonate, devenind locaţii pentru boschetari, sau chiar closete publice, cum este acum halta satului Bologa, din imaginea de faţă.
Întrebat un localnic ce se întâmplă cu această clădire cu grădină în care buruienile au ajuns la înălţimea ferestrelor, mi-a răspuns, oarecum resemnat, că este un model tipic al…capitalismului românesc în plină dezvoltare, la fel ca multe alte construcţii industriale şi agricole construite prin sudoarea românilor şi distruse pentru deschiderea, sau mai bine zis, descinderea generosului capital străin. Şi tot nemulţumitul bologan, conchide: ,, Fosta haltă putea fi dată unei familii în chirie gratuită, cu grădină cu tot, pentru a fi menţinută în viaţă, nu să fie prăduită şi transformată în WC public’’.

Încă o spargere la Floreşti
Deşi iluminatul public şi marea circulaţie rutieră ar trebui să-i deranjeze pe hoţi, se pare că celor…profilaţi pe spargeri de noapte, nici lumina, nici intensul trafic rutier pe E – 60 nu le atenuează instinctul hoţiei. Aşa că vineri noaptea – spre sâmbătă, hoţi, încă necunoscuţi, au intrat în curtea imobilului de pe strada Avram Iancu, nr 24, forţând uşa din spatele magazinului alimentar, de unde au sustras importante sume de bani şi toate ţigările din stocul societăţii comerciale ,,Dany Ste’’.
Şi, ca supărarea administratorului firmei, Daniel Steţco, să fie şi mai mare, în mod sfidător, hoţii au lăsat o bancnotă de un leu pe unul din frigiderele unităţii. Poate fi leul cu amprentele atât de necesare lucrătorilor de Poliţie!
Rubrică realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie