Contraste – Contraste – Contraste

Dube abandonate pe spaţiul public

Respectând anonimatul celui ce ne-a sugerat şi titlul notei, am procedat la documentare pentru a ne convinge cum este cu… abandonul mijloacelor de transport pe carosabil. Şi, cum se poate observa din imagini, nimic nu este exagerat. După cum ne-au declarat şi câţiva salariaţi de la Hidroelectrica, de aproape doi ani de zile, la intersecţia străzilor Taberei şi Tăşnad, între Hidroelectrica şi Colegiul Tehnic „Napoca”, stau parcate, ca într-un cimitir auto, două dube Fiat cu numere de înmatriculare BN – 04 LXK şi CJ – 15 – GHM. Prima, inscripţionată Dumagas, pare a fi… pensionată, iar a doua este o epavă, distrusă şi în mare parte carbonizată în urma unui nedorit incendiu.

Supărarea nu este doar a celor ce văd zilnic acest peisaj macabru, ci şi a celor de la salubritate, care nu pot să cureţe zona pe care zac aceste Fiat-uri, de neutilizat nici ca…material de studiu pentru cursanţii Colegiului Tehnic de aici. Dacă nu le duce proprietarul, acolo unde le este locul, poate îl ajută… municipalitatea!?

Staţii auto plăcute călătorilor, la Căianu şi Recea Cristur

Chiar dacă reţeaua de drumuri judeţene este încă în suferinţă, în multe unităţi administrativ-teritoriale primarii se străduiesc să asigure condiţii cât mai bune pentru aşteptarea mijloacelor de transport care aparţin în totalitate operatorilor privatizaţi. După staţiile montate de edilii comunei în Mărtineşti şi Tureni, la Căianu au fost achiziţionate cinci staţii auto confecţionate din aluminiu şi sticlă policarbonată, toate fiind bine întreţinute de persoanele ce primesc ajutorul social de la bugetul alocat comunei. Şi cum utilitatea, preţul accesibil şi chiar supleţea staţiilor de la Căianu au plăcut şi administraţiei de la Recea, la Escu, Pustuţa şi Recea au fost deja montate patru staţii dotate cu scaune din plastic, în care, ne-a precizat domnul Alexandru Rus, primarul comunei Recea Cristur, nu aşteaptă doar navetiştii şi călătorii ocazionali, ci şi copiii din învăţământul gimnazial, care, sub protecţia acestor plăcute… scuturi, urcă şi coboară zilnic din microbuzele şcolii.

Gunoaie sub… streaşina Profi

Dezolant să intri şi să ieşi dintr-un supermarket pe o alee plină cu gunoaie. Aşa stau lucrurile la respectiva unitate, care livrează zilnic alimente şi alte produse în cartierul Mărăşti. Aici, pe aleea ce leagă unitatea cu staţia de transport public de lângă OMV, pe marginea gardului distribuitorului de carburanţi, „clocesc” importante şi diverse cantităţi de gunoi, care, pe lângă aspectul dezolant generat de crasa lipsă de bun simţ şi educaţie civică a celor care-şi descarcă acolo resturile din plase şi buzunare, poate crea, sub generoasele raze solare, şi miasme insuportabile, ca să nu ne gândim la mai rău. Poate cele două unităţi vecine vor… tăifăsui la gard curat, în cel mai scurt timp, până nu aud cei cu…chitanţierele.

Rubrică realizată de

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie