Contracronometru / Sunt Contra unei naţionale de „elefanţi”

  • Poreclit „Guriţă”, Cosmin Contra a chemat sub „tricolor”, pentru amicalele cu Turcia şi Olanda, de luna viitoare, patru jucători care au împreună 132 de ani, semn că selecţionerul a început deja procesul de „întinerire” a lotului, driblat anterior atât de Anghel Iordănescu, cât şi de controversatul Christoph Daum, în perspectiva preliminariilor Campionatului European din 2020.

 

Selecţionerul Cosmin Contra „fură” curent cu găleata de la o fântână secată! Tocmai a dat publicităţii lista preliminară a jucătorilor români ce evoluează sau involuează în străinătate şi pe care i-a convocat în vederea amicalelor pe care prima reprezentativă de looseri a României le va disputa luna viitoare, împotriva Turciei şi Olandei. După cum bine se ştie, bătălia cu Turcia va avea loc pe 9 noiembrie, la Cluj, pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”, iar partida cu Olanda este programată cinci zile mai târziu, pe 14 noiembrie, la Bucureşti, pe „Naţional Arena”. Contra a chemat sub „tricolor” câţiva prieteni trecuţi de prima tinereţe…sportivă, semn că selecţionerul urmăreşte „întinerirea” lotului în perspectiva următoarelor preliminarii, cele pentru Campionatul European din 2020, şi să prindă fluturi cu deja celebra pungă de un leu. Chiar era nevoie de un suflu nou, iar Bogdan Lobonţ (39 de ani), Cristi Săpunaru (33), Cosmin Moţi (32) şi Iasmin Latovlevici (31) sunt „prospăturile” de care România are nevoie pentru a se reîncărca cu penibil. Cei patru au împreună 132 de ani, dar aleargă de performanţă ca pe vremea junioratului. Să-i fie ruşine lui Christoph Daum că l-a driblat constant pe Bogdan Lobonţ! Din cauza portarilor am pierdut calificarea la mondialul din Rusia. Iar Săpunaru e vital pentru banca de rezerve. A adunat nu mai puţin de trei meciuri la Kayserispor în 2017 şi anul e pe sfârşite. Ca selecţioner n-ai voie să nu-l convoci pe Săpunaru şi să nu-l ai în vedere şi pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2022, măcar ca şi abţibild în vestiar. Dacă tot ai apelat la un prieten de 39 de ani, recte Bogdan Lobonţ, care joacă din ani în Paşti, nu văd de ce Contra, la 41 de ani, nu s-ar reactiva ca jucător! E aproape de fenomen şi nici n-a luat multe kilograme de când şi-a agăţat mintea în cui!

În fine, lăsând gluma la congelat, măcar preţ de o propoziţie, surpriza lui Contra pentru cele două amicale amintite este „italianul” Adrian Stoian, 26 de ani, legitimat la Crotone, care a mai cochetat cu prima reprezentativă în 2013, când a bifat o selecţie, cu prilejul super-amicalului împotriva statului Trinidad-Tobago, despre care puteam să pariez că nu are naţională de fotbal, ci numai sprinteri şi palmieri. Dar pierdeam pariul. Dacă tot vom înfrunta Turcia, Contra a convocat nu mai puţin de şase „ieniceri”, specializaţi în rularea kebab-ului, ce activează în campionatul acestei ţări, la Karabukspor, Kayserispor, Galatasaray Istanbul şi Bursaspor. Jucăm şi împotriva Olandei, însă în Ţara Lalelelor nu avem jucători de fotbal, ci numai de poker pe dezbrăcate. Rectific, avem trei jucători ce activează în Olanda, dar numai unul în prima ligă, Andreas Calcan (fost la Universitatea Cluj), în prezent la FC Dortrecht (împrumutat de la Willem Tilburg), dar acesta, având 23 de ani, mai are mult până să intre în vederile lui Cosmin Contra. Bănui că jucătorul va deveni eligibil pentru naţionala României prin 2030!

 

Cosmin e Gică Contra naturii

Văzând selecţia, cel puţin subiectivă, ca să nu o numesc bazată pe pile, relaţii şi cunoştinţe, constat, cu stupoare, că obiectivul imediat al selecţionerului Cosmin Contra este de a-şi păstra invincibilitatea în privinţa rezultatelor. Cu toate că vorbim de două meciuri amicale. Ce alt prilej de a vedea la lucru jucători tineri? Când un antrenor pune mai presus de interesul echipei un scop personal, aşa cum lasă să se întrevadă domnul Cosmin Contra, atunci există toate premisele unui eşec. Şi tind să cred, fără să pozez într-un specialist, că „mariajul” dintre Contra şi naţionala României este sortit unui divorţ prematur. La ce ne folosesc două rezultate pozitive cu Turcia şi Olanda în meciuri fără miză?

Un antrenor întreg la…mansardă, cu toate ţiglele pe casă, ar pregăti din timp următoarea campanie, dar Contra, după cum şi numele, pe invers fiind, ne pregăteşte de-acum pentru o nouă ratare. Dacă l-ai chemat pe Lobonţ pentru alt scop decât să care mingile şi echipamentul, în condiţiile în care nu apără nici poarta de la intrarea în Colosseum, şi îţi motivezi alegerea invocând experienţa acestuia, înseamnă că antrenorul cu portarii de la naţionala României nu îşi justifică salariul şi trebuie concediat. N-am nimic cu Lobonţ şi nici împotriva…pisicilor, dar e cel puţin deplasat să accepţi convocarea când tu eşti „pensionat” la fotbalist.

Constat, cu o şi mai mare stupoare, că n-am făcut nimic schimbându-l pe Daum, ci dimpotrivă, am dat vrabia din mână pentru cioara de pe gard! Măcar din acest punct de vedere sunt de-acord cu Răzvan Burleanu, care mi-l tot „flamba” pe Daum, îmbrăcându-l în confetti ca pe o paiaţă. Se invocă constant răbdarea, dar o cerem imperios pe motiv că n-avem timp la dispoziţie.

 

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie