Contracronometru / Când se ”amestecă” Dumnezeu, nici Messi nu le mai descurcă

Trebuie să recunosc că m-am îndoit ca plopul în bătaia vântului nu atât de capacitatea celor de la Liverpool de a întoarce înfrângerea cu scor de forfait de pe „Camp Nou”, mai ales că trupa din orașul celor patru Beatles e specialistă la come-back-uri extraterestre (a se vedea finala Champions League din 2005, pierdută la pauză și câștigată la penalty-uri), cât de ideea că Barcelona, o echipă cu experiență la acest nivel cât un zeppelin, ar putea să mai rateze finala de la Madrid. Mi-am zis că apăsați de presiune, englezii vor primi cel puțin un gol, care i-ar fi determinat să se trezească din vis. Dar nu s-a întâmplat întocmai cu scenariul pe care probabil cei mai mulți au pariat. Liverpool a marcat devreme, după o fază în care spaniolii au invocat o poziție de ofsaid la Origi, dar VAR-ul le-a dat dreptate gazdelor. Și mă așteptam ca tabela de marcaj de pe „Anfield Road” să se modifice devreme. Mai mult decât atât, mi-am dorit s-o facă Liverpool, de dragul suspansului. Barcelona a răspuns prompt, dar neinspirat. Și-a permis luxul de a trata fazele ofensive cu lejeritate, fiindcă o remontada din partea gazdelor părea să țină de domeniul științifico-fantasticului, oricât de „cormoran” ai fi. Pe cât de genial a fost în meciul tur, pe atât de absent a fost Messi în retur.

E limpede, în caz că deja nu v-ați convins de lucrul acesta, că dacă Messi n-are chef, Barcelona nu merge nici împinsă și nici trasă. Nu bag mâna în foc, dar am mai mult decât o simplă bănuială că argentinianul se întreabă și acum ce l-a determinat să mai încerce un dribling în plus la o fază la care a avut toată poarta înainte și varianta unei banale finalizări. Dar a căutat mai întâi ”masajul” și apoi finalizarea. Și ce a ieșit s-a văzut: o ratare mare cât o finală. Dopați la pauză cu fiole de curaj și încredere, hrăniți cu jăratic, englezii au reușit ceea ce părea imposibil și s-au calificat pentru al doilea an consecutiv în finala competiției.

 

 

Anul englezilor în cupele europene?

Sunt șanse mari ca sezonul 2018/2019 al cupelor europene să fie al englezilor și să asistăm la o finală cu iz de „Premier League” în Europa League. Asta dacă Chelsea și Arsenal Londra confirmă calculele hârtiei în manșa secundă a semifinalelor, care vor avea loc joi seară. Chelsea primește vizita nemților de la Eintracht Frankfurt, iar meciul de pe „Stamford Bridge” începe de la 1-1, în vreme ce Valencia încearcă să anuleze acel 1-3 de pe „Emirates”, cu Arsenal.

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie