Consumatorii și distribuitorii de droguri, „vânați” de polițiștii clujeni

Circa 100 de polițiști de ordine publică, rutieri, investigații criminale, criminaliști, de investigare a criminalității economice și polițiști de acțiuni speciale au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o serie de acțiuni de amploare pentru identificarea și prinderea în flagrant a unor eventuali consumatori și distribuitori de droguri. În acțiunile care s-au desfășurat pe raza întregului județ au fost angrenați și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj.

Acțiunile s-au derulat, cu precădere, pe raza municipiului Cluj-Napoca, fiind  efectuate controale în localuri publice, în trafic, precum și în parcuri sau alte zone de interes. Potrivit IPJ Cluj, principalele obiective ale activităților au fost: depistarea persoanelor care dețin și consumă substanțe cu efect psihoactiv, combaterea cerșetoriei, a prostituției și identificarea eventualelor victime ale traficului de persoane, verificarea modului de comercializare a produselor accizabile din tutun și alcool, prevenirea infracțiunilor comise cu violență și a celorlalte fapte antisociale, precum și combaterea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane aflate sub influența alcoolului sau altor substanțe. În cadrul acțiunilor au fost legitimate și controlate sute de persoane.

„La data de 17 iunie, în jurul orei 03:00, polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 31 de ani, din Cluj-Napoca, în timp ce conducea un autovehicul pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, fiind sub influența substanțelor psihoactive. Cel în cauză a fost testat cu aparatul Drager Drugtest, rezultatul fiind pozitiv. Bărbatul a fost condus la unitatea medicală pentru recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii substanței psihoactive. De asemenea, s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” – informează IPJ Cluj.

Potrivit aceleiași surse, în 16, respectiv 17 iunie, doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, după ce au fost depistați conducând fără permis și sub influența alcoolului. Un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost depistat conducând un autoturism pe strada Memorandumului, dinspre Piața Unirii înspre Bulevardul 21 Decembrie 1989, în spatele unui troleibuz, pe banda dedicată mijloacelor de transport în comun. Acesta avea o concentrație de peste 1,15 mg/l alcool pur în aerul expirat și nu avea permis de conducere. Celălalt, un tânăr, de 29 de ani, din Cluj-Napoca, în timp ce conducea autovehiculul pe strada Platanilor, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu un alt autoturism. În urma accidentului a rezultat rănirea unei pasagere. Tânărul nu avea permis de conducere și avea o concentrație de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

O societate comercială din Cluj-Napoca a fost sancționată de polițiștii de investigare a criminalității economice cu amendă de 20.000 de lei, după ce aceștia au găsit băuturi alcoolice pentru care reprezentanții societății nu au putut prezenta documente de proveniență. Au fost ridicate, în vederea confiscării, bunuri în valoare de 3.500 de lei.

În Piața Muzeului, polițiștii antidrog au depistat doi tineri care aveau asupra lor plicuri cu substanțe psihoactive (aproximativ 2 grame). În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri în vederea consumului propriu, substanțele fiind ridicate.

Potrivit IPJ Cluj, acțiunile cu efective mărite, în sistem integrat, vor continua, în vederea menținerii unui climat de siguranță în județ. Polițiștii clujeni fac apel la cetățeni să „să vină în sprijinul autorităților, iar în situația în care observă persoane care prezintă simptome ale consumului de droguri, să reacționeze și să solicite sprijin medical de specialitate, pentru investigarea celor în cauză și luarea măsurilor care se impun”.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie