Construcţiile de locuinţe s-au diminuat cu peste o pătrime, faţă de anul trecut

În primele cinci luni din acest an, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3% comparativ cu situaţia înregistrată în perioada similară a anului trecut, motivul fiind diminuarea lucrărilor de construcţii noi, în special a celor rezidenţiale.

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că scăderea a avut loc din cauza diminuării cu 5% a lucrărilor de construcţii noi. În schimb, creşteri au fost consemnate la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente – cu 10,2%, şi la lucrările de reparaţii capitale – cu 3,2%. Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 25,8%, iar creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti – cu 12,2% şi la clădirile nerezidenţiale – cu 3,9%.
Însă, în ultima lunăa intervalului analizat, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 1,2% comparativ cu mai 2017, majorare reflectată la lucrările de reparaţii capitale (creştere cu cu 24,9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (avans cu 9,4%). Singura scădere, cu 4,1%, a fost înregistrată la lucrările de construcţii noi. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 23,7% la construcţiile inginereşti,însă au fost consemnate scăderi la clădirile rezidenţiale (cu 31,2%), şi la clădirile nerezidenţiale (cu 6,2%).
Comparativ cu luna precedentă, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în mai cu 21,5%, datorită majorărilor înregsitrate la lucrările de reparaţii capitale (cu 35,2%), la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (cu 22,5%) şi la lucrările de construcţii noi (cu 19,2%). Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (cu 46,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (cu 3,4%), în timpce la clădirile rezidenţiale a fost consemnată o scădere de 6,2%.

Articole din aceeasi categorie