Consiliul Judeţean Cluj riscă să restituie banii de la UE pentru extinderea Tetarom I 

    Liderul aleşilor social democraţi din Consiliul Judeţean Cluj, Remus Lăpuşan avertizează că judeţul va trebui să restituie Uniunii Europene aproximativ 20 de milioane de lei în cazul în care proiectul de extindere a Tetarom I nu va fi gata până în 31 decembrie 2018. Lăpuşan spune că mai multe proiecte importante derulate de Consiliul Judeţean Cluj sunt întârziate, arătând că acest lucru se datorează incompetenţei celor de la nivelul managementului forului judeţean ”Fiecare proiect derulat de Consiliul Judeţean este implementat într-o perioadă foarte lungă de timp. Constat ceea ce cei din executivul Consiliului Judeţean nu fac. Şi constat până la urmă incompetenţa care există la nivel de CJ şi, din punctul meu de vedere, acolo ar trebui să existe o restructurare masivă în tot ceea ce înseamnă managementul, pentru că sunt foarte multe exemple în care una vorbim şi alta facem. (…) Am avut proiect de extindere Tetarom 1. Este un proiect care are şi finanţare europeană. Teoretic, proiectul a demarat în 2013 şi trebuia să fie finalizat în 2016. De atunci au fost două prelungiri de contract; acum, ultima prelungire este până în 31 decembrie 2018. Ar fi peste cinci ani. Din punctul meu de vedere, ceva nu este în regulă, pentru că fiecare proiect pe care îl avem la nivel de CJ este implementat într-o perioadă foarte lungă de timp, cu foarte multe deficienţe şi tot timpul cu sume pe care le alocăm în plus”, a spus Remus Lăpuşan.
    El a mai susţinut că proiectul de extindere a Tetarom 1, cu aproximativ 16 hectare de teren, se putea realiza până în acest moment. “Ceea ce ne supără pe noi mai mult şi nu ni se pare că este în regulă, este legat de faptul că acolo clădirile sunt finalizate, dar goale. Şi asta în condiţiile în care sunt foarte multe firme care aşteaptă să închirieze spaţii acolo.  Mi se pare absurd şi frustrant şi ar trebui să fie o ruşine pentru Consiliul Judeţean Cluj”, a menţionat consilierul. Remus Lăpuşan a adăugat că deşi în septembrie 2016 preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe anunţa că extinderea este finalizată în proporţie de 90 la sută şi că se va face recepţia parţială, şi acum lucrurile sunt tot la acelaşi nivel. ‘’Efectiv nu înţelegem această stare de dezordine şi încompetenţă de la nivelul Consiliului Judeţean Cluj’’, a punctat Lăpuşan. Acesta a avertizat că proiectul de extindere a Tetarom I va trebui finalizat până în 31 decembrie 2018, precizând că dacă nu se va întâmpla acest lucru, Consiliul Judeţean va fi obligat să restituie suma de 20 de milioane lei luată de la UE pentru acest proiect. Lăpuşan a menţionat că, în prezent, Tetarom 1 este ocupat la capacitate maximă, au fost create multe locuri de muncă şi că există alte firme interesate să investească după extinderea parcului.
    Lucrările de modernizare şi extindere cu 16,8 hectare a Parcului Tetarom I sunt executate de Asocierea formată din S.C ACI SA Cluj, S.C Nord Conforest SA şi S.C Electromontaj SA, valoarea contractului fiind de 42.131.559 lei fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regional este de 50%.
    Prin dezvoltarea şi extinderea parcului industrial Tetarom I, Consiliul Judeţean Cluj îşi propune extinderea activităţii în domeniul serviciilor suport de sprijinire a afacerilor, care să susţină dezvoltarea activităţii economice a IMM-urilor autohtone. În acest moment, parcul se întinde pe o suprafaţă de 320.000 metri pătraţi (mp), cu un grad de ocupare de 100%, aici fiind create peste 2.000 de locuri de muncă. În incinta parcului există o hală multifuncţională care cuprinde 1.700 mp spaţii de birouri şi 3.200 mp de spaţii de producţie, un incubator de afaceri cu peste 1.100 mp spaţii de birouri şi un Centru de afaceri.
    Remus Lăpuşan s-a referit şi la un proiect de alimentare cu apă a 74 unităţi administrative din judeţele Cluj şi Sălaj.  ”La nivel de judeţ avem, prin Compania de apă, posibilitatea – şi s-a şi lucrat în acest sens – de a depune un proiect de aproximativ 250 de milioane de euro, un proiect regional pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată la nivel de judeţe Cluj şi Sălaj”, a spus consilierul judeţean.
    Remus Lăpuşan a adăugat că există mari presiuni din partea primăriilor pentru finalizarea acestui proiect, dar că de doi ani se tot pregăteşte şi că încă nu s-a semnat cererea de finanţare. La rândul său, consilierul judeţean Valentin Cuibus a ţinut să amintească faptul că un alt proiect derulat de CJ Cluj şi care înregistrează mari întârzieri este cel privind depozitul de deşeuri. ‘’Sunt foarte multe lucruri care nu sunt gestionate cum trebuie. Nu înţelegem despre ce e vorba, că este reavoinţă, că este incompetenţă, nu ştim. Ce e cert e că lucrurile nu merg cum ar trebui să meargă.
    Alin Tişe: PSD-iştii vor desfiinţarea CJC pentru ca firmele lor de casă să nu dea înapoi banii furaţi de la Aeroport şi CMID
    În replică la afirmaţiile social democraţilor, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe spune că nu există posibilitatea legală de a da în folosinţă noile clădiri de la Tetarom câtă vreme expertizele şi studiile confirmă faptul că terenul e încă în mişcare, existând riscul unor noi alunecări de teren.
    După ce firma de casă a PSD a depozitat în Hoia molozul care a declanşat alunecarea de teren de la Tetarom, tot reprezentanţii acestuia strigă ca din gură de şarpe. Recepţia parţială a clădirilor deja edificate, propusă ca şi aşa-zisă soluţie, nu rezolvă problema în niciun fel: Nu există posibilitatea legală de a da în folosinţă aceste clădiri câtă vreme expertizele şi studiile confirmă faptul că terenul e încă în mişcare şi că există riscul unor noi alunecări de teren. Doar nişte inconştienţi şi iresponsabili şi-ar putea asuma riscul de a pune în pericol vieţile oamenilor ce ar urma să lucreze în acele imobile! În prezent se aşteaptă soluţionarea de către CNSC a contestaţiei depuse în cadrul procedurii de licitaţie, după care va începe execuţia lucrărilor de stabilizare a versantului de la Tetarom, singura soluţie capabilă să protejeze vieţile oamenilor şi clădirile edificate acolo. Dacă tot sunt atât de preocupaţi de eficienta utilizare a banilor publici, p.s.d.-iştii să aducă înapoi la bugetul judeţului banii furaţi de firmele lor de casă de la Aeroport şi CMID!
    Şi dacă tot veni vorba de management eficient: cam ce părere are domnul Cuibus de faptul că a început încă din 2009, de aproape un deceniu, construcţia unui simplu sediu pentru ISJ şi acesta nu e gata nici până acum? Cine răspunde pentru timpul şi banii pierduţi acolo? Sau e vorba doar despre un altfel de lup moralist ?!?
    Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie