Consilierul județean Remus Lăpușan: Este rușinos să avem drumuri județene pe care circuli mai bine cu șareta decât cu mașina

Remus Lăpușan, liderul grupului de consilieri social democrați din deliberativul județean, vorbeşte într-un interviu acordat ziarului Făclia de Cluj despre așteptările PSD de la bugetul pentru 2019 a Consiliului Județean Cluj și despre investițiile ce ar trebui susținute. Lăpușan mai comentează disputa dintre conducerea Consiliului Județean Cluj și reprezentanții Aeroportului Internațional „Avram Iancu” și cum afectează această criză activitatea aeroportului clujean, principala poartă de intrare în această parte a țării.

Rep: Domnule Remus Lăpuşan, sunteți liderul grupului consilierilor PSD din Consiliul Județean Cluj. Cum apreciați prestația adminstrației județene?

Remus Lăpușan: Administrația județeană ar trebui sa aducă plus valoare pentru cetățenii din județul Cluj în fiecare zi, dar din păcate realizările la nivelul județului ne arată altceva. Sunt proiecte care stagnează de ani de zile, sunt multe promisiuni din campaniile electorale făcute de cei care conduc județul, de cei din PNL în special, dar din nefericire din cauza modului în care conduc executivul județean, în fiecare an situația este tot la stadiul de promisiuni. Nu este normal ca, de exemplu, să nu ai finalizat noul centru de management al deșeurilor după aproximativ opt ani de la demararea proiectului, nu este corect să existe acest conflict cu conducerea aeroportului, este inadmisibil ca la aproximativ opt ani de la demararea proiectului de extindere a Tetarom 1 să nu ai proiectul funcțional. Totodată, este rușinos ca după sute de comunicate de presă și discuții interminabile să avem drumuri județene pe care circuli mai bine cu șareta decât cu mașina.

Rep: Peste puțin timp, deliberativul Consiliului Județean va trebui să analizeze și să voteze proiectul de buget pentru 2019. În opinia dumneavoastră care ar trebui să fie prioritățile acestui buget?

Remus Lăpușan: Dezvoltarea prin investiții, comunicarea și buna colaborare cu instituțiile din subordine sunt mai mult decât necesare. În acest moment din punctul meu de vedere prioritățile ar trebuie să fie următoarele: modernizarea drumurilor județene, finalizarea centrului de management integrat al deșeurilor, susținerea dezvoltării aeroportului și a companiei de apă și, bineînțeles, și a celorlalte instiuții din subordinea CJ Cluj. E nevoie de investiții și o strategie clară pentru Tetarom, de susținerea prin alocarea de fonduri spitalelor din subordinea CJ Cluj și nu numai, precum și de acțiuni punctuale pe zona de sport, educație, cultură și tineret.

Rep: Construirea și extinderea parcurilor industriale a fost gândită ca o modalitate de dezvoltare a județului. Din păcate, în ultimii ani lucrurile stagnează la acest capitol. Noile construcții de la Tetarom I nu au fost date în folosință, Tetarom IV este blocat iar despre Tetarom V nu se mai vorbește. Cum vedeți acest lucru?

Remus Lăpușan: Proiectul Tetarom este unul de succes și trebuie susținut necondiționat în continuare. Au fost lucruri care au avut legătură cu managementul defectuos al executivului și suntem în mare întârziere însă cred că se poate recupera. Sunt mii de locuri de muncă înființate în Tetarom și cred că alte mii de locuri de muncă vor fi create și în viitor, dar pentru asta trebuie mai multă seriozitate și implicare. De asemenea, avem două proiecte care sunt de viitor: Tetapolis și Tetarom Luna. Cred că trebuie concentrare pe constituirea unor de echipe de proiect serioase – echipe care înțeleg despre ce este vorba și care să înțeleagă că opt ani pentu finalizarea unui proiect nu trebuie să devină regula la nivelul Consiliului Județean. S-a pierdut o oportunitate cu Tetarom Feleac. Acolo din câte știu era o oportunitate să se construiască un parc fotovoltaic dar din nefericire executivul Consiliului Județean a avut alte priorități. S-a renunțat la proiectul cu finanțare europeană și acum totul trebuie luat de la început. Mare păcat. Ar trebui să fie găsite soluții pentru implementarea unor măsuri pozitive legate de Tetarom, dar și demersuri pentru dezvoltarea Tetarom la Huedin și nu numai.

Rep: De ce credeţi că în ultimi ani nu a mai venit niciun investitor important să învestească în parcurile industriale clujene?

Remus Lăpușan: Investitorii analizează și în acest moment oportunitățile oferite de Tetarom și sunt convins că vor fi și în continuare companii serioase care vor veni în Tetarom.

Rep: Executivul Consiliului Județean a anunțat că vrea să construiască un Spital Monobloc de Pediatrie. Ce șanse credeți că are acest proiect ca să fie realizat?

Remus Lăpușan: Vorbim și peste opt ani de faptul că nu îl avem încă finalizat.

Rep: De mai bine de de doi ani, conducerea Consiliului Județean Cluj se află într-o puternică dispută cu reprezentanții Aeroportului Internațional Avram Iancu. De ce credeți că se duce acest război și în ce măsură afectează activitatea aeroportului clujean, principala poartă de intrare în această parte a țării?

Remus Lăpușan: Aeroportul este vital pentru dezvoltarea întregii regiuni și a adus plus valoare județului Cluj în ultimii ani. De aceea, trebuie dezvoltat în continuare, în acest sens fiind nevoie în primul rând de un nou terminal. Întreaga zonă din jurul aeroportului cred este departe de a-și fi atins potențialul de dezvoltare. Disputele nu aduc progres și cred că e mai important să ne concentrăm pe ce este de făcut. Realitatea de zi cu zi ne arată că s-au făcut lucruri bune la aeroport însă e important ca prevederile legale să fie respectate de toată lumea în interesul cetățenilor și atât. Sper să se intre în normalitate și să facă ceea ce cere interesul general. Sunt optimist și sunt convins că lucrurile bune începute și susținute de Consiliul Județean Cluj, de angajații aeroportului și nu numai, vor continua. Nici nu cred că se poate altfel.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie