Conferinţe publice: Artă şi creştinism

sâmbătă 14 iulie, 16. 00, 18.00 * Bulevardul 21 Decembrie 36/5
Sunteţi invitaţi la conferinţele publice susţinute de profesorul dr. Manfred Schneider (Dresda), conferinţe în care vor fi abordate două teme pe cât de actuale, pe atât de incitante.
Prima conferinţă, 16. 00 oră de începere, este Misterele Graalului, partea I: “Întemeierea Misterelor Graalului. Titurel – Cel căruia I se închină îngerii”.
Partea a II – a este programată pentru orele 18. 00, când se va vorbi despre “Calea sufletului modern spre Graal: Parsifal – “Cine este Graalul?!”.
În legendele mistice ale evului mediu era un vas în care Iosif din Arimateea ar fi strâns sângele lui Iisus. Se credea că acest vas ar fi fost făcut dintr-o singură piatră preţioasă şi că ar fi fost înzestrat cu puteri miraculoase. În literatura cavalerească a evului mediu, povestirea aventurilor imaginare ale cavalerilor plecaşi în căutarea “Sfântului Graal” reprezintă un ciclu foarte întins. Legenda a fost reluată de Richard Wagner în opera sa Parsifal.
Se pot scrie şi spune multe despre scrierile dedicate Graalului, reprezentări în romanele cavalereşti sub forma unor diferite obiecte (cupe, potire, ceaun, tipsie, piatră căzută din cer, vas, ulcică,…). Cert este faptul că nu există o singură poveste a Graalului, celţii de exemplu cunoscând existenţa obiectului sacru Graal, vas hrănitor, binefaceri distribuite tuturor fiinţelor umane. Şi exemplele pot continua la nesfârşit. Este un alt motiv de a onora cu prezenţa conferinţele publice ale profesorului Manfred Schneider.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie