Conferinţă de Neurologie şi Neurochirugie la USAMV Cluj-Napoca

Disciplina de Propedeutică şi Tehnici Operatorii a Facultăţii de Medicină Veterinară, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, organizează marţi, 16 mai, de la ora 17:30, în Amfiteatrul “Regele Ferdinand“, o conferinţă cu tema „Boala discului intervertebral: noutăţi privind diagnosticul şi tratamentul”.

„Afecţiunile discului intervertebral la câine şi pisică reprezintă cele mai întâlnite probleme neurologice, cazuistica în clinicile veterinare fiind impresionantă. Dacă în unele situaţii problemele pot fi rezolvate conservativ, unele stări necesită intervenţii chirurgicale laborioase, care uneori fac apel la implante si proteze. Deşi cele mai multe studii din literatura medical-veterinară sunt retrospective, există multe elemente de noutate în acest domeniu, care trebuie prezentate de către specialiştii recunoscuţi din domeniu. Foarte multele similitudini între boala discului intervertebral la om şi cea de la câine şi pisică au făcut ca o serie de abordări şi implante utilizate la om să fie adoptate şi în medicina veterinară” – precizează organizatorii.

Conferinţa, moderată de dr. Günter Schwarz, din Austria, are ca principal scop instruirea studenţilor şi a medicilor în direcţia rezolvării cazurilor de afecţiuni ale discului intervertebral la câine şi pisică. Achiziţia noilor echipamente de neurochirurgie în Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca are drep ţintă includerea în practica curentă a ultimelor metode de remediere a acestor afecţiuni la animale de companie.

Dr. Günter Schwarz, doctor în Ştiinţe Medicale, domeniul Medicină Veterinară, al Universităţii Veterinare din Viena, este un specialist ortoped şi neurochirurg cu o deosebită reputaţie internaţională, primul Diplomat al Colegiului European de Chirurgie Veterinară din Austria. Dr. Schwarz ţine prelegeri în cadrul Universităţii din Viena din 2005, universitate care i-a acordat medalia „Josef Bayer-Medaille”, în 1998, pentru servicii ştiinţifice în medicina veterinară. În 2005 a primit titlul profesional de „Veterinaerrat” şi distincţia „Austrian Honorable Cross in Science and Art”. Între 1997 şi 2016 a fost organizator ştiinţific al cursurilor AOVet în Salzburg (Austria) şi Portoroz, Slovenia. Este co-editor la a 12-a ediţie a Manualului „Praktikum der Hundeklinik“ (Kohn, Schwarz). În 1990 a pus bazele celebrei clinici Tierklinik Hollabrunn, în prezent „Anicura Tierklinik Hollabrunn”, clinică de referinţă în Europa, care oferă servicii complete în medicina animalelor de companie.

M. T.

Articole din aceeasi categorie