Conferința „Capitalele Tineretului” aduce la Cluj finaliștii competiției 2018 – 2019

Baia Mare, Iași și Satu Mare, orașele care au rămas în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România, își vor expune, luni, 25 septembrie, la Cluj, conceptele propuse în cadrul conferinței „Capitalele Tineretului”.

Conferința – un eveniment care dorește să ofere vizibilitate și spațiu de dezbatere pentru nevoile tinerilor din zonele urbane românești – se va desfășura de la ora 10:00, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca. La eveniment vor fi prezentate rezultatele și experiențele programelor Cluj-Napoca 2015, Capitală Europeană a Tineretului, Timișoara, Capitala Tineretului din România (primul oraș care a deținut acest titlu în 2016 – 2017), precum și Bacău, Capitala Tineretului din România (oraș care deține titlul până în luna mai a anului viitor).

Conferința Capitalele Tineretului se desfășoară în cadrul programului național „Capitala Tineretului din România”, care își propune să dezvolte modul în care autoritățile locale colaborează cu ONG-urile de tineret și cu mediul privat pentru a pune tinerii din România în centrul procesului de dezvoltarea urbană.

Capitala Tineretului din România, considerat unul dintre cele mai ambițioase programe destinate tinerilor, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, a atras anul acesta un număr impresionat de candidaturi. Reprezentanții celor trei orașe ajunse în finală vor participa la conferință cu scopul de a-și expune conceptele propuse.

Potrivit organizatorilor conferinței, „#Uturn”, conceptul prezentat de Baia Mare, își propune să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunități atractive pentru tineri, astfel încât aceștia să fie activi și determinați să rămână și să se implice în comunitate. Programul va beneficia de sprijinul autorităților locale, organizațiilor neguvernamentale de tineret, grupurilor informale de tineri, instituțiilor și mediului de afaceri.

Municipiul Iași propune conceptul „IS ON!”, care descrie starea pe care programul „Iași Capitala Tineretului din România” intenționează să o inducă tinerilor din oraș. Acest imbold se bazează pe trei acțiuni complementare menite să culeagă idei din comunitate, să creeze condiții optime și să se asigure de finalitatea inițiativelor de dezvoltare urbană.

Conceptul „Connect & Reconnect to Satu Mare” are ca focus conectarea și reconectarea tinerilor la dezvoltarea orașului, prin încurajarea participării lor active în comunitatea locală, aceștia având atât rolul de beneficiar, cât și pe cel de facilitator.

La conferința de la Cluj vor participa reprezentanți ai autorităților locale, asociații neguvernamentale, alte grupuri de inițiativă, persoane publice. Participanții vor putea lua parte și la panelul susținut de Banca Comercială Română pe tema finanțării și sustenabilității financiare pentru sectorul de tineret.

Evenimentul este organizat de Guvernanța Capitalei Tineretului din România, formată din Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR), cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

M. T.

Articole din aceeasi categorie