Concursul de scris runic – ediţia jubiliară

Tradiţionalul concurs de scris runic „În urma cerbului fermecat”, organizat în fiecare an de Echipa de cercetaşi nr. 51 „Czetz János”, din municipiul Gherla, a ajuns la ediţia a XX-a.

Concursul s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii, trecute în incinta Castelului „Bánffy” din Bonţida, cu participarea unui număr de 150 de tineri din  judeţele Mureş, Sălaj, Harghita, Timiş şi Cluj. A fost una dintre cele mai  reuşite ediţii, onorată de 11 echipe de cercetaşi din judeţele amintite.

În prima zi a avut loc o conferinţă despre rolul şi importanţa scrisului runic în educaţia copiilor, fiind invitat şi un specialist din oraşul Pécs (Ungaria),  Griemsmann Piroska. Aceasta a susţinut o lucrare despre istoria scrisului runic. Zamora Márta, din Dej, a susţinut conferinţa „Trecutul, prezentul şi viitorului scrisului runic”.

După o întrecere deosebit de palpitantă, la categoria A, pe primul loc s-a clasat Sós Gergő, din Şimleu Silvaniei, la categoria B terminând în frunte colega lui, Zsigó Viktória. La categoria C s-a dovedit a fi cea mai bună Cziprián Kovács Kinga, din  Timişoara (la această categorie gherleanca Balla Brigitta a ocupat locul doi), în timp ce la categoria D a câştigat tot o bănăţeancă, Orosz Katalin. În cadrul categorie E,   primul loc a fost ocupat  de Opriş Júlia, din Dej. La proba crustare în lemn, pe primele trei locuri s-au clasat Egri Krisztina (Şimleul Silvaniei), Csapó Krisztina şi   Balla Eszter, ambele din Zalău. Pe echipe, clasamentul întocmit de juriu a fost următorul: 1. Reghin; 2. Zalău; 3. Dej. Toţi câştigătorii au plecat acasă cu premii constând în diplome şi cărţi de specialitate.

Cu ocazia concursului, oaspeţii au făcut cunoştinţă cu obiectivele istorice ale comunei Bonţida, unde au petrecut ore plăcute şi de destindere.

Ediţia jubiliară a concursului de scris runic „În urma cerbului fermecat” a fost sprijinită de Transyilvania Trust, Şcoala Gimnazială Bonţida şi Asociaţia Alternativa S. Sufletul acestei  întreceri  a fost şi în acest  an consilierul gherlean Kasza Tamás, el fiind implicat în mod activ în  organizarea şi buna  desfăşurare a evenimentului.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie