Concursul de Rezidențiat – în 19 noiembrie

Concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie va fi organizat duminică, 19 noiembrie 2017, și, la fel ca în anii trecuți, se va desfășura în șase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Amănuntele privind numărul locurilor și posturilor, metodologia și condițiile de participare vor fi publicate  pe site-ul oficial, www.rezidențiat.ro – a anunțat Ministerul Sănătății.

”În premieră, Ministerul Sănătății va solicita Guvernului României majorarea cifrei de școlarizare pe baza necesităților existente în unitățile sanitare din teritoriu, dar și capacitatea de pregătire disponibilă din universitățile de medicină și farmacie” – se precizează într-un comunicat remis presei.

“Anul acesta vrem să pregătim mai mulți specialiști, pentru că realitatea din sistem ne arată că este nevoie de medici specialiști tineri în spitale. Voi propune primului ministru suplimentarea locurilor la Rezidențiat, pe baza solicitărilor realizate de universități și studenți, dar și în baza experienței din ultimii ani”, a declarat ministrul Bodog, citat în comunicat.

Începând de anul viitor, Ministerul Sănătății intenționează regândirea și modificarea, în profunzime, a politicilor de pregătire prin Rezidențiat. “Am propus rectorilor ca, de anul viitor, să descentralizăm total Rezidențiatul, astfel încât fiecare instituție de învățământ superior medical publică să poată organiza concursul pe baza numărului de locuri repartizate de minister și a metodologiei de concurs, care probabil va rămâne elaborată la nivel central. De asemenea, vrem să începem să pregătim tineri în spitale județene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale județene, unde se vor face stagii de pregătire a rezidenților la diferite nivele. Tinerii trebuie să vadă și să se confrunte cu realitățile unităților medicale și sperăm că după 3-4 ani petrecuți într-o astfel de unitate, vor fi determinați să rămână să lucreze acolo” – a mai declarat, conform comunicatului, ministrul Florian Bodog.

Potrivit acestuia, sistemul de pregătire a tinerilor specialiști ar trebui să se îndrepte în viitor către o autonomie universitară, ”în sensul în care și metodologia și subiectele de concurs să fie stabilite la nivel de centru universitar”.

Ministerul Sănătății va decide asupra acestor modificări ”numai după consultarea în permanență a reprezentanților universităților de medicină și farmacie, a instituțiilor de învățământ de profil, a colegiilor profesionale și a organizațiilor studenților mediciniști” – se mai precizează în comunicat.

M. T.

 

Articole din aceeasi categorie