Concurs „Prix de la francophonie”, la Gherla

Municipalitatea gherleană, de peste 25 de ani întreţine relaţii strânse de colaborare şi prietenie cu edilii oraşului Yzeure, din Franţa. Mai ales cadrele didactice şi elevii  Liceului Teoretic „Petru Maior” au o intensă activitate internaţională, constând în vizite reciproce şi acţiuni culturale comune.

Una dintre activităţi a avut loc la sfârşitul anului de învăţământ 2016-2017, când elevii şcolii s-au întrecut în cadrul concursului „Prix de la francophonie”. Scopul acestui original concurs a fost evidenţierea celor mai experimentaţi vorbitori de limbă franceză şi a celor mai buni cunoscători ai spaţiului francofon. Au participat 19 elevi, iar din juriu au făcut parte şi membrii delegaţiei franceze din Yzeure, care au vizitat municipiul Gherla cu prilejul ediţiei din acest an a Zilelor Oraşului. Elevii au dat dovadă de o bună pregătire, stârnind admiraţia oaspeţilor francezi, care au avut numai cuvinte de laudă la adresa concurenţilor şi a cadrelor didactice care i-au pregătit. Premiul I a revenit elevului Daniel Cuc, din clasa a XII-a D. Concursul a fost organizat cu sprijinul Asociaţiei de prietenie Gherla-Yzeure (preşedinte: prof. Ovidiu Todea).

Două dintre elevele care s-au remarcat la acest concurs vor pleca în luna iulie în Franţa, în cadrul proiectului Erasmus. Mai amintim aici că elevii Ansamblului de dansuri populare  „Valea Someşului”, conduşi de prof. Ovidiu Todea şi Ile Ţegean, au efectuat mai multe turnee în Franţa, unde mereu au mari succese.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie