Concurs pentru tineri cu deficienţă intelectuală, la Gherla

În salonul mic al restaurantului „Mariflor” de la marginea municipiului Gherla, joi la amiază s-a desfăşurat, în organizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj şi a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla,  cea de a V-a ediţie a concursului pentru tineri cu deficienţă intelectuală din România – „EuropAffich”, cu tema „Fluvii şi râuri care traversează Europa”.

Au participat la această întrecere reprezentanţii centrelor de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din localităţile Comăneşti (Bacău), Căpuşu de Câmpie (Mureş), Todireşti (Suceava), Câţcău (Cluj) şi Filipeşti (Bacău). Scopul proiectului  „EuropaAffiche” este de a ajuta tinerii cu dizabilităţi intelectuale să-şi valorifice abilităţile şi competenţele practice şi să-şi dezvolte abilităţile de comunicare, iar principalul obiectiv este de a arăta tinerilor cu dizabilităţi intelectuale modul de viaţă european prin diferite teme, fiecare dintre acestea fiind un adevărat îndrumător spre a-i ajuta să comunice şi să descopere aspecte diferite ale ţărilor europene.

Fiecare centru a venit la Gherla cu obiecte şi hărţi realizate de tinerii beneficiari, lucrări deosebit de reuşite şi atractive. Concursul a fost onorat de doamna Nicoleta Molnar, director general adjunct Protecţie socială din cadrul DGASPC Cluj, iar rolul de moderator a revenit coordonatorului evenimentului, doamna Liliana Mihaela Nagy, şefa Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla. Au participat şi trei reprezentante ale Franţei, în frunte cu d-na consultant pedagogic specializat în Educaţie şi Pedagogie, Elizabeth Bisbrouck, prezentă în juriu alături de Marie Dominique Daniel şi Marie Elisabeth Herrault, specialiste în domeniul artelor plastice.

După  derularea concursului, juriul a apreciat ca foarte bună evoluţia celor 25 de tineri reprezentând cele cinci centre de protecţie socială din judeţele Cluj, Mureş, Suceava şi Bacău, stabilind ierarhia finală. Pe primul loc s-a clasat echipajul din localitatea Căpuşu de Câmpie (judeţul Mureş), urmat de Comăneşti (Bacău), Filipeşti (Bacău), Todireşti (Suceava) şi Câţcău (Cluj). Posterele prezentate de concurenţii au fost evaluate în funcţie de cinci criterii: dimensiunea europeană – prezentarea – comunicarea – artele plastice – şi conceperea. Fiecare echipă participantă a fost răsplătită cu un trofeu „Europa Affiche” pentru prezenţă, concurenţii primind cadouri şi din partea organizatorilor şi a delegaţiei franceze. În cadrul evenimentului a fost prezentat şi un filmuleţ cu imagini din activitatea creatoare a acestor tineri cu deficienţă intelectuală.

Concursul a beneficiat de sprijinul Fundaţiei Culturale „Téka” şi al Florăriei „Deni Flowers” din Gherla.

Szekely Csaba

Articole din aceeasi categorie