Concurs fals pe internet

După ce, în câteva publicaţii on-line, au apărut materiale cu privire la faptul că mai mulţi utilizatori de servicii mobile au primit mesaje conform cărora ar fi câştigătorii unui telefon i-Phone XS sau Samsung S10 din parte Poştei Române, compania a anunţat că în prezent nu derulează niciun fel de concurs.

Poşta afirmă că nu răspunde de răspândirea acestor informaţii false, în care numele instituţiei este folosit în mod abuziv, şi afirmă că singurele informaţii reale despre Poşta Română se găsesc pe site-ul oficial al companiei (www.posta-romana.ro) şi pe pagina oficială de Facebook (www.facebook.com/CNPR.Compania.Nationala.Posta.Romana).

Concursul este un atac de tip scam
Pe de altă parte, Centrul Naţional de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică – CERT-RO a anunţat că un nou atac de tip scam vizează clienţi care utilizează servicii oferite de Poşta Română.
„Nou atac de tip #scam vizează clienţi care utilizează servicii de la Compania Naţională Poşta Română. Momentan link-ul este inactiv, însă este posibil ca această campanie să fie replicată şi pe alte site-uri compromise. Evitaţi să introduceţi date personale şi/sau financiare după primirea unor astfel de campanii „promoţionale”. Dacă nu aţi participat la un concurs, cum aţi putea câştiga? Reţineţi faptul că astfel de promoţii sunt de obicei prezente exclusiv pe canalele oficiale ale companiilor. Mulţumim celor care ne transmit notificări cu privire la posibile incidente de securitate cibernetică pe Facebook, sau alte conturi de social media. Detaliile specificate de dvs. ne ajută la analizarea problemei, la diseminarea informaţiei către ceilalţi utilizatori şi, implicit, la diminuarea eventualelor pagube financiare în cazul unor astfel de încercări de fraudă online”, notează CERT-RO.
Practic, cei vizaţi sunt îndemnaţi să răspundă unui sondaj de opinie pentru loializare, iar în schimbul informaţiilor oferite ar primi un cadou din partea sponsorilor, constând în smartphone-uri de ultimă generaţie. Mai mult, la secţiunea de comentarii este postat un mesaj cu textul „Am câştigat un Samsung S10, aştept cu nerăbdare. Mulţumesc !”.
Începând din 2 mai, persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România pot raporta, la numărul 1911, incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat. Numărul poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, şi este disponibil non-stop. La ora actuală, în activitatea noului Call Center sunt implicate 10 persoane.

Articole din aceeasi categorie