Concurs de creaţie pentru liceeni: „Comunizarea României. Tu ce ai face?”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer (KAS) şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, a lansat concursul de creaţie pentru liceeni „Comunizarea României. Tu ce ai face?”, care are ca scop înţelegerea procesului de instaurare a regimului comunist şi a efectelor sale.

Proiectul se adresează elevilor din clasele IX-XII din unităţile de învăţământ din România, publice sau private, acreditate de Ministerul Educaţiei Naţionale, care vor dezvolta proiecte individuale.

„Concursul îi încurajează pe liceeni să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să îşi închipuie că trăiesc în România postbelică, în anii acaparării puterii de către Partidul Comunist, cu sprijinul URSS. În perioada 1945 – 1955 au avut loc transformări radicale în societate, aşa cum au fost dispariţia pluralismului politic, represiunea îndreptată împotriva oponenţilor politici, naţionalizarea şi anihilarea iniţiativei private, restrângerea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, închiderea graniţelor şi izolarea ţării. În faţa acestor schimbări, fiecare persoană a avut răspunsul său, dictat de valorile morale, curajul sau instinctul de supravieţuire, dar şi de constrângerile la care a fost supusă şi opţiunile de răspuns avute la îndemână” – arată IICCMER, într-un comunicat remis presei.

Tinerii participanţi la concurs trebuie să redacteze un eseu de minimum două pagini (700 de cuvinte), în care să îşi închipuie destinul personal, în contextul anilor 1945 – 1955, şi pe care să îl trimită la e-mail concurs@iiccmer.ro, până în 4 iunie 2017, împreună cu fişa de înscriere. Indiferent de varianta aleasă (opoziţie faţă de regim, adaptare în noua societate, plecarea clandestină din ţară ş.a.) şi de forma acesteia, este important ca ei să înţeleagă contextul istoric al epocii – precizează organizatorii concursului. Aceştia încurajează abordarea originală, „care reuşeşte să rămână fidelă realităţii istorice a perioadei, dar în care povestea să poarte amprenta personală a autorului”. Lucrările plagiate vor fi eliminate automat.

În urma concursului vor fi desemnaţi 20 de câştigători. Pentru elevii din clasele IX-XI se vor acorda 15 premii, constând în participarea la cea de a VIII-a ediţie a Şcolii de vară pentru liceeni, care anul acesta se va desfăşura la Braşov, în perioada 2 – 7 iulie 2017. Pentru elevii absolvenţi ai clasei a XII-a se vor acorda 5 premii, constând în participarea la Universitatea de vară de la Râmnicu Sărat, care se va desfăşura în perioada 20 – 26 august 2017. Costurile de transport, masă şi cazare vor fi acoperite de organizatori.

Detalii despre concurs pot fi obţinute prin e-mail: concurs@iiccmer.ro sau din pagina web a institutului, www.iiccmer.ro

M. T.

 

Articole din aceeasi categorie