Concurs bilingv de cultură generală, organizat la Cluj cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Un concurs bilingv de cultură generală, la care au participat aproape 100 de elevi de la licee de limbă română şi maghiară, a fost organizat joi, în premieră în ţara noastră, la Cluj-Napoca, evenimentul fiind dedicat Centenarului Marii Uniri, informează AGERPRES.

În cadrul concursului, elevii au prezentat informaţii legate de personalităţi care au trăit în Cluj-Napoca în ultimul secol, printre care biologul Emil Racoviţă, compozitorul Sigismund Toduţă sau contele Banffy Miklos.

„Concursul de cultură generală «Cluj-Napoca 100» se adresează elevilor liceelor cu predare în limba română şi maghiară din municipiu, care au ocazia să îşi măsoare creativitatea şi cunoştinţele dobândite despre personalităţile clujene de marcă a ultimilor o sută de ani. Clujul face istorie, acest concurs este o premieră naţională, astfel încât fiecare echipă din liceele cu predare în limba română prezintă o personalitate de etnie maghiară, în timp de elevii maghiari prezintă o personalitate de etnie română. Trăim, practic, în societăţi paralele, în Transilvania, ne lipsesc podurile care unesc cele două comunităţi, iar speranţa noastră stă în generaţiile viitoare. Concursul înseamnă cunoaşterea celuilalt, a valorilor şi istoriei celeilalte comunităţi”, a spus vicepreşedintele executiv al UDMR pentru administraţie locală, Anna Horvath.

Pentru fiecare prezentare elevii au avut la dispoziţie 15 minute, ei putând alege să se folosească de diversele modalităţi media, de la fotografii, la clipuri. În concurs s-au înscris 14 echipe de la 13 licee româneşti şi maghiare din Cluj-Napoca, fiecare echipă având între 5 şi 10 elevi. „În total, sunt 93 de elevi de liceu care participă la concurs, la care se adaugă 28 de profesori coordonatori, precum şi un juriu format din specialişti români şi maghiari, care vor evalua prezentările despre personalităţi precum Emil Racoviţă, Iuliu Haţieganu, Sigismund Toduţă, Banffy Miklos, Janovics Jeno, Koos Karoly. La final, câte o echipă din cadrul liceelor româneşti şi una din cadrul liceelor maghiare vor fi declarate câştigătoare şi vor fi premiate cu o excursie gratuită de o săptămână pe traseul Alba Iulia – Gyula – Budapesta, locuri istorice, culturale, artistice reprezentative pentru fiecare naţiune”, a explicat decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Univesităţii Sapientia, Tonk Marton, instituţia academică găzduind concursul.

Prezent la deschiderea evenimentului, primarul Emil Boc a afirmat şi el că multiculturalismul şi unitatea sunt valori foarte importante pentru o comunitate. „Ce este mai frumos decât să vezi, într-un oraş multicultural, şansa de a ne cunoaşte mai bine reciproc personalităţi maghiare şi române, să le prezentăm şi să ne respectăm valorile într-un un climat de înţelegere şi toleranţă?”, a spus Emil Boc.

Concursul „Cluj-Napoca 100” face parte din seria de programe organizate anul acesta de UDMR sub denumirea generică „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”.

Articole din aceeasi categorie