Concert „West meets East – 50 de ani”: Muzica proiectului legendar al lui Yehudi Menuhin și Ravi Shankar, la Cluj-Napoca

Jazzmine organizează patru concerte-eveniment, în premieră în România: un mariaj muzical între Orient și Occident, ce aduce pe scenă o muzică rară, creată acum 50 de ani prin îmbinarea stilului clasic occidental, cu cel indian, și gravată pe o serie de albume care au făcut istorie.

Turneul va include patru concerte, dintre care două cu casa închisă, cel de la Cluj-Napooca având loc duminică, 15 octombrie, de la ora 19:00, în Auditorium Maximum (concert SOLD OUT).

Spectatorii îl vor însoți pe Alexandru Tomescu și pe prietenii săi pe drumul parcurs de doi monștri sacri ai muzicii: violonistul Yehudi Menuhin și sitaristul Ravi Shankar. Proiectul acestora, West meets East, temelie a stilului World, a generat o muzică nouă din împletirea ragas-urilor indiene cu melosul european, reușind să inspire, timp de cinci decenii, melomanii din toată lumea.

Muzica albumelor West meets East a fost compusă în cea mai mare parte de Ravi Shankar, pe baza unor ragas-uri indiene, concentrate la dimensiunea unor melodii occidentale. Yehudi Menuhin a completat creația lui Shankar în cursul pregătirilor, contribuind la formarea unui sound cât se poate de est-european, cu o melancolie și o visare pe care o regăsim, uneori, în muzica lăutarilor din colțul nostru de lume. Tot Menuhin a adăugat proiectului Sonata nr. 3 pentru vioară și pian de George Enescu în caracter popular românesc, considerând-o una din lucrările muzicii occidentale cele mai apropiate de modul de concepție și de interpretare a muzicii orientale. Alegerea a fost și un omagiu adus de Menuhin lui Georgee Enescu, dascălul său din tinerețe.

Albumele West meets East au constituit unul din marile succese ale casei EMI, fiind vândute în milioane de exemplare pe toate meridianele. Primul dintre ele a câștigat în 1968 Premiul Grammy pentru cea mai bună muzică de cameră.

La 50 de ani de la prima audiție, Alexandru Tomescu va readuce la lumină muzica lui Shankar, Menuhin și Enescu, într-o companie excepțională: Udhai Mazumdar la tabla (percuții indiene), – este discipol al lui Ravi Shankar, format în tradiția milenară indiană, locuind împreună cu maestrul timp de 13 ani și avându-le colege de clasă pe Anoushka Shankar și pe Norah Jones. L-a însoțit pe Shankar în concerte memorabile pentru familiile regale britanică și suedeză și a cântat alături de Zakir Hussain la concertul aniversării de 75 de ani a maestrului său. A concertat în India, Franța, Italia, Elveția, Germania, Ungaria, România, Rusia, Ucraina, Mongolia, Vietnam și Indonezia. Mazumdar a jucat un rol important în readucerea la viață a muzicii lui Shankar, ce include o importantă componentă de improvizație, conform școlii clasice indiene.

Udhai Mazumdar va fi însoțit de discipolii săi, Rohan Dasgupta, la sitar, și Bhaskar Das, la bansuri (flaut de bambus), doi tineri maeștri în curs de afirmare și continuatori ai moștenirii lui Ravi Shankar. Sînziana Mircea va completa echipa de muzicieni, susținând partitura de pian pe care, acum 50 de ani, o interpreta Hepzibah Menuhin, sora lui Yehudi.

Articole din aceeasi categorie