Concert aniversar – 80 de ani de Auditorium Maximum. Young Famous Orchestra, Vladimir Agachi, Sânziana Mircea pentru o seară magică

• miercuri, 18 octombrie 20.00 •

Colegiul Academic a fost ridicat din iniţiativa fostului rector al Universităţii clujene prof. dr. Florian Ştefănescu – Goangă (1932 – 1940), inaugurarea având loc la 13 iunie, 1937, în prezenţa Regelului Carol al II – lea. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul George Cristinel, Colegiul Academic urmând să îndeplinească mai multe funcţii publice (şedinţe, conferinţe publice, sală de concerte,…). Şi ce repede au trecut 80 de ani ! Ca amintiri personale, pot spune că am intrat pentru prima dată în sala de concerte a Filarmonicii clujene în 1967, cu 50 de ani în urmă, rămânân un fidel spectator, încărcat de amintiri din cele mai plăcute.

Revin la concertul aniversar din această seară de 18 octombrie, realizat în parteneriat cu doamna arh. Anca Lemaire, nepoata prof. dr. Florian Ştefănescu – Goangă. Şi se anunţă o seară magică.

Vladimir Agachi (n. Cluj -Napoca) este absolventul Universităţii de Muzică din Bucureşti, clasa profesor Dumitru Goia. Şi-a susţinut doctoratul în cadrul aceleaşi universităţi, cu tema ‘Polistilistica în opera lui Mozart’. În 2013 studiază dirijatul cu Daniel Barenboin, la Staatsoper Berlin, studii urmate de perfecţionări cu Seiji Ozawa, Charles Dutoit, Andre Previn, Christian Badea, Joel Levi, Jorma Panula. A dirijat Orchestra Naţională din Porto (Portugalia), Orchestra Naţională de Cameră din Arkhangelsk (Rusia), filarmonicile din Wroclaw, Boston, Haifa, din 2015 fiind director muzical al Orchestrei Simfonice din Piura (Peru). A pus bazele Young Famous Orchestra chiar în oraşul natal, debutul având loc în 2015 prin două concerte extraordinare, alături de pianistul Casei Regale, Dan Grigore. Rămân memorabile întâlnirile ‘Eu sunt Europa’, ‘Concert Necomercial’, ‘Tango Simfonic. Şi atât’, VHS – Concert simfonic cu muzică de film’.

Pianista Sânziana Mircea a debutat pe scena Ateneului Român la vârsta de 7 ani. A susţinut primul recital în Statele Unite , patru ani mai târziu, în 2011. Cursuri de măiestrie sub îndrumarea Maeştrilor Aldo Ciccolini, Dan Grigore, Dominique Merlet… Cu 2017, Sânziana Mircea este Steinwey&Sons Young Ambassador!

Programul serii cuprinde lucrări de Beethoven (Uvertura ‘Egmont’), Chopin (Concertul pentru pian şi orceshtră nr. 2 în fa minor op 21) şi Brahms (Simfonia a III – a în fa major op 90)

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie