Concert al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dedicat Zilei Naţionale a României, în vestita Sală de Aur a Musikverein din Viena

Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania va marca, într-un mod prestigios, Ziua Naţională a României, printr-un concert susţinut la Viena, în data de 30 noiembrie, în vestita Sală de Aur a Musikverein – cunoscută melomanilor mai ales pentru celebrul concert de Anul Nou, difuzat de televiziunea austriacă în întreaga lume.

Directorul Filarmonicii clujene, Marius Tabacu, a declarat, luni, în exclusivitate pentru cotidianul ”Făclia” că orchestra clujeană este singura din România, după 1990, care a fost invitată să susţină un concert de gală la Viena.

”Programul va fi deschis de „Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră” de Dinu Lipatti, şi va continua cu faimosul „Concert pentru pian şi orchestră în la minor, op. 6” de Edvard Grieg, în interpretarea pianistei Alexandra Dariescu – cea mai bine titrată artistă româncă la ora actuală, pe plan mondial. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeşelea, dirijorul principal al Filarmonicii clujene. Partea a doua a programului va include ”Pastorala Fantezie” de George Enescu, piesă absolut inedită, descoperită, după câte ştiu, de Cornel Ţăranu, în arhiva Muzeului ”Enescu” din Bucureşti. Piesa era complet orchestrată, iar Cornel Ţăranu şi Gabriel Bebeşelea au editat-o. Ultima piesă din program va fi „Simfonia I, op. 13” de George Enescu”, a anunţat Marius Tabacu, adăugând că evenimentul muzical este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României la Viena, cu sprijinul Fundaţiei Transilvania Leaders, iar ”Pastorala Fantezie” va fi prezentată la Musikverein în primă audiţie austriacă.

Directorul Marius Tabacu a insistat asupra dublei intepretări din operele lui George Enescu, pe renumita scenă vieneză.

El a menţionat, totodată, că evenimentul muzical din capitala Austriei va deschide suita de concerte dedicate de Filarmonica „Transilvania” Centenarului Marii Uniri din 1918.

***

Tradiţia activităţii simfonice din Cluj-Napoca datează de la finalul secolului al XVIII-lea, prima orchestră a oraşului fiind atestată documentar în 1792.

Filarmonica de Stat „Transilvania“ a fost înfiinţată în toamna anului 1955. Dezvoltarea perpetuă a Filarmonicii de Stat „Transilvania“ s-a datorat atât instrumentiştilor de valoare care au făcut parte din ansamblurile sale, cât şi marilor personalităţi dirijorale care s-au succedat la cârma orchestrei: Emil Simon, Erich Bergel şi Cristian Mandeal. Oaspeţii de marcă ai Filarmonicii – între care nume legendare ale artei interpretative şi componistice ca Sviatoslav Richter, Kurt Masur, Kyril Kondrashin, Stanislaw Wislocky, Jean-Pierre Rampal, Witold Lutoslawski, Carlo Zecchi, Yannis Xenakis, János Ferencsik, Aldo Ciccolini, Krisztof Penderecky, Michi Inoue, Stefan Anton Reck şi mulţi alţii, au contribuit la dobândirea unui solid renume al ansamblului în cercurile muzicale internaţionale. Turneele numeroase în străinătate, realizate cu regularitate de către orchestra simfonică, dar şi de Corul Filarmonicii, înfiinţat în 1972, au reconfirmat acest renume. În epoca recentă, după cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania“ devine Gabriel Bebeşelea, care şi-a început colaborarea în această calitate în 2016.

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“, unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeşelea a urmat ulterior cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiaşi instituţii, sub conducerea lui Dan Dediu. De asemenea, a urmat şi cursurile de masterat ale Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, sub îndrumarea profesorului Mark Stringer. Un punct de cotitură în evoluţia sa a fost marcat de bursa oferită, în 2011, de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care i-a permis o rezidenţă la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici a avut ocazia să asiste la repetiţiile şi concertele susţinute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale, ca Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman şi Eliahu Inbal. În 2015, Gabriel Bebeşelea a studiat cu doi dintre cei mai apreciaţi dirijori ai lumii: Bernard Haitink la Lucerne Festival at Easter şi Kurt Masur la Aurora Classical Festival. Colaborările recente includ concerte cu Konzerthausorchester Berlin, Filarmonica Naţională a Rusiei, Orchestra Academică de Stat a Rusiei „Evgheni Svetlanov“, Ulter Orchestra, Filarmonica din Zagreb, Opera Naţională a Ucrainei, Filarmonica Macedoniei, Filarmonica Janácek, Würth Philharmoniker, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Filarmonica „George Enescu“ şi debuturi la Konzerthaus Berlin şi Müpa Budapest cu ansamblul său de muzică veche, Musica Ricercata. Recentele sale producţii de operă includ „Mireasa Ţarului“ de Rimski-Kosakov la Perm Opera House şi „Il viaggio a Reims“ la Rossini Opera Festival din Pesaro. În luna decembrie a acestui an, Gabriel Bebeşelea va înregistra, împreună cu Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, un compact disc cu lucrări de George Enescu.

De la Royal Albert Hall în Londra, la Concertgebouw în Amsterdam până la Carnegie Hall în New York, tânăra pianistă Alexandra Dariescu este elogiată de „International Piano Magazine, BBC Music Magazine“ sau revista „Forbes“ şi celebrată de public şi critici peste tot în lume, având în discografie trei CD-uri înregistrate solo şi două cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra, respectiv cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. În anul 2013, Alexandra Dariescu devine prima pianistă română care concertează la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Cea mai tânără muziciană distinsă cu Medalia Custodele Coroanei, Alexandra este ,,Ambasador Special al României“, deţinând paşaport diplomatic şi concertând în întreaga Europă, America de Sud, America de Nord, Africa de Sud şi Asia. Dedicată proiectelor de educaţie şi caritate, Alexandra Dariescu a ajutat la strângerea de fonduri de peste 500,000 lire sterline pentru programul Tinere Talente în România, Goodwill Children’s Homes, Ataxia, Hospices of Hope în Marea Britanie şi Children of the Andes în Columbia. Alexandra este membră a Consiliului Fundaţiei Adept, organizând în colaborare cu ICR Londra prima ediţie a Festivalului Transilvania la Londra în prezenţa ASR Prinţul Charles. Alexandra Dariescu s-a născut la Iaşi şi a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu Mihaela Constantin şi Cornelia Apostol. La vârsta de 17 ani s-a mutat în Marea Britanie unde a studiat cu Faye Mercer la Pocklington School, Mark Ray, Nelson Goerner, Alexander Melnikov şi Dina Parakhina la Conservatorul Regal din Manchester, Ronan O’Hora şi Imogen Cooper la Guildhall School of Music în Londra, cu Sir Andras Schiff în Elveţia şi USA, cu Dimitri Bashkirov şi Menahem Pressler în Elveţia şi Phillippe Cassard în Franţa. Este Artist Onorific al Conservatorului Regal din Manchester şi preşedinta Fundaţiei Music în Lyddington în Marea Britanie.

Carmen FĂRCAŞIU

Articole din aceeasi categorie