Competiţie de multirotoare, pentru prima dată la Cluj-Napoca

Aproximativ 16 piloţi de aeromodele sunt aşteptaţi să se întreacă, în 26 şi 27 august, în cadrul competiţiei de multirotoare – „Liberty Multirotor Racing 2017”, organizată, pentru prima oară la Cluj-Napoca, de Asociaţia Română de Aeromodelism (ARA), în parteneriat cu Liberty Technology Park Cluj.

Multirotorul de curse este un „quadcopter”, adică un aeromodel cu patru motoare şi patru elice, iar pentru a fi competitiv în curse este construit cu accent pe agilitate şi manevrabilitate. Piloţii zboară multirotoarele pe diferite tipuri de piste, folosind o radiocomandă RC cu două joystick-uri şi ochelari FPV (first-person view), prin care văd în direct imaginea transmisă de camerele video de pe aparat. Multirotoarele sunt cunoscute de publicul larg şi sub denumirea de „dronă”. Potrivit terminologiei de specialitate, dronele sunt aparate utilitare – folosite în scop lucrativ, în domeniul militar etc. Atunci când sunt folosite în scop sportiv ori recreativ, sunt aeromodele.

În cadrul unei curse de multirotoare participanţii stau unul lângă altul în cabine staţionare, cu radiocomanda RC în mână şi ochelarii FPV la ochi. Fiecare aparat are propria culoare LED, iar spectatorii le pot diferenţia cu uşurinţă. Pista are setate o linie de pornire şi una de sosire, iar cursul este tridimensional – aparatele vor zbura în sus, în jos, în jurul şi prin diferite puncte de control, obstacole, tunele şi porţi. În timpul cursei, multirotoarele pot atinge viteze de până la 140 km/h şi o acceleraţie de la 0 la 100 de km în 1,8 secunde.  Suprafaţa totală a pistei de zbor de la eveniment va avea aproximativ 20.000 mp, iar spectatorii vor putea urmări cursele cu ajutorul unui ecran de 3,8 x 3,2 m – precizează organizatorii.

Competiţia de la Cluj-Napoca se va desfăşura la Liberty Technology Park Cluj, iar accesul publicului va fi gratuit. Programul evenimentului pentru public: sâmbătă, 26 august, între orele 12:00 – 19:00, iar duminică, 27 august, între orele 10:00 – 17:00.

Cursele cu multirotoare, mai populare în ţările vestice, reprezintă încă o noutate în ţara noastră. Primele competiţii au avut loc anul trecut, la Bucureşti, Braşov şi Salina Turda, iar în 2017 au mai fost organizate competiţii doar la Bucureşti şi Braşov. Potrivit reprezentanţilor ARA, în România există în prezent aproximativ 60 de piloţi care practică această ramură sportivă, iar tendinţa este de creştere, în special în rândul tinerilor.

Articole din aceeasi categorie