Comisie pentru decontarea medicamentelor off label

Ministerul Sănătății și-a anunțat intenția de a înființa o comisie de specialiști care să aprobe decontarea medicamentelor pentru indicații terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului (off label), ale căror costuri sunt suportate în prezent de către pacienți.

„Comisia va avea ca scop analiza situației pacienților care au nevoie de administrarea unor medicamente pentru indicațiile terapeutice neincluse în caracteristicile produsului în cazul unor afecțiuni pentru care nu există alte alternative terapeutice sau atunci când pacientul are contraindicație la alternativele terapeutice existente, și identificarea măsurilor necesare pentru asigurarea accesibilității tratamentului” – informează MS.

„Este vorba în special de pacienții cu boli rare. Există pacienți care nu au nici o șansă la tratament dacă nu înființăm această comisie și dacă nu o facem să funcționeze. Știu că sunt temeri legat de bugete sau farmacovigilență, dar pe care le putem depăși. Sunt povești de viață, sunt oameni care nu au bani suficienți să își plătească acest tratament. Să le dăm dreptul la viață. Să le dăm o șansă și să monitorizăm cât mai bine reacțiile adverse, dacă ele există. Eu spun că sunt temeri justificate, dar nu atât de justificate încât să refuzăm dreptul la viață unor pacienți”, a declarat ministrul Sorina Pintea, citată într-un comunicat al MS.

Sorina Pintea a mai declarat că Ministerul Sănătății va analiza și va ține cont de propunerile și observațiile venite din partea tuturor celor interesați și implicați pe acest subiect. După ce observațiile vor fi preluate, în urma unei analize a specialiștilor, proiectul de Ordin al ministrului Sănătății va fi repus în dezbatere publică.

Proiectul se află pus pe pagina de web a MS, la secțiunea „Transparență Decizională”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie