Comisarul european Maros Sefcovic intră în cursa pentru şefia Comisiei Europene

Politico.eu
Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european al Uniunii energiei Maros Sefcovic (slovac) a făcut cunoscut că doreşte să devină viitorul preşedinte al Comisiei Europene.
În cadrul unei reuniuni politice la Bratislava a social-democraţilor din cele patru ţări ale Grupului de la Vişegrad (Slovacia, Republica Cehă, Ungaria şi Polonia), plus Bulgaria, cehii au prezentat o propunere privind nominalizarea lui Sevcovic, a indicat un oficial al UE.
‘’Sunt gata să iau în calcul această propunere din partea partenerilor noştri cehi şi semnalele pozitive din partea altor parteneri din regiune’’, a afirmat Sevcovic pentru Politico într-o declaraţie scrisă. ‘’Cred că social-democraţii europeni au mult de oferit în termeni de soluţii la actualele provocări şi mi-ar plăcea ca, printre alte multe lucruri, să mă concentrez pe căile de modernizare a economiei din ţările noastre, pentru a o face mai curată, mai inteligentă, asigurându-ne în acelaşi timp că nimeni nu va fi lăsat în urmă’’, a spus Sefcovic.
Iniţiativa survine cu circa un an înainte de alegerile pentru un nou parlament european şi în procesul de selectare a viitorului şef al executivului comunitar.
Partidul Socialiştilor Europeni, cel de-al doilea mare grup din Parlamentul European, nu şi-a stabilit încă un candidat. Cu toate acestea, grupul s-a angajat în procesul Spitzenkandidat, în cadrul căruia candidatul prezentat de către cea mai mare coaliţie politică din Parlamentul European ar obţine postul.
Printre alţi posibili candidaţi socialişti se află şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi fostul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz.

Articole din aceeasi categorie