Comerţul românesc creşte, în special, pe baza vânzărilor de alimente şi combustibili

În primele șapte luni din acest an, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, a crescut cu 8,1% comparativ cu rezultatele consemnate în perioada similară a anului trecut, în special datorită majorării vânzărilor de carburanţi (benzină şi morină).

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, creșterea cu 8,1% se datorează, în principal, majorărilor care au avut loc în comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (cu 10,7%), a vânzărilor de produse nealimentare (cu 10,6%) și a vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (cu 3,8%).

În ultima lună a intervalului analizat, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 7,2%, faţă de luna precedentă, şi cu 8,2% comparativ cu luna iulie a anului precedent.

România – vicecampioană europeană la creşterea comerţului cu amănuntul

Volumul comerțului cu amănuntul în România a crescut cu 8,8% în luna iulie 2017, comparativ cu aceeași lună a anului 2016, o creștere mai mare în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) fiind înregistrată doar în Slovenia (10%).

Conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică, comerțul cu amănuntul a crescut 2,7% în Uniunea Europeană, creşterea în zona euro fiind de 2,6%. Comerțul cu amănuntul în UE a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări s-au majorat cu 1,4%, iar vânzările de combustibili au crescut cu 1,2 %. În iulie 2017, comparativ cu iunie 2016, comerțul cu amănuntul în România a înregistrat o majorare de 1,2%, o creștere mai mare fiind înregistrată doar în Slovenia (1,4%).

Comerțul cu amănuntul, de la o lună la alta, a scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,2% în UE, în principal ca urmare a faptului că vânzările de combustibili s-au redus cu 0,6%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări au înregistrat o scădere de 0,2%. În România, Institutul Național de Statistică a informat că, în iulie 2017, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut față de luna precedentă cu 7,2%, față de luna corespunzătoare a anului precedent majorarea fiind de 10,1%.

Articole din aceeasi categorie