Colegiul Medicilor din România reclamă „asalturile mediatice, zilnice, asupra lumii medicale”

Cu toate că, zi de zi, calitatea actului medical a crescut și rezultatele mai bune sunt de necontestat, percepția publică asupra medicului s-a deteriorat în mod evident, iar asta se datorează denigrării constante a activității lucrătorilor din Sănătate  – consideră Colegiul Medicilor din România.

„Asistăm zi de zi la un asalt media asupra lumii medicale. Presa se întrece în a furniza consumatorului de știri dovezi de neglijență, imprudență, incompetență, ale medicilor din întreaga țară. Suntem martori, aproape neputincioși, la această denigrare constantă a activității noastre, fiind creată impresia că asistența medicală din România este în declin și că profesioniștii lipsesc sau că nu își fac corect meseria” – arată CMR, într-un comunicat dat joi publicității.

În același document, CMR amintește că, pe măsură ce drepturile pacienților cresc, în aceeași măsură libertatea de acțiune a medicului este restrânsă. ”Pacientul are dreptul de a-și alege și medicul și opțiunea terapeutică. Pacientul are acces la ghidurile de bună practică, pacientul are Legea drepturilor pacientului nr.46/2003, inclusiv accesul la justiție pentru a-și rezolva nemulțumirile” – arată CMR.

„Deși medicina este subfinanțată și subdotată de ani de zile, totuși este capabilă să asigure servicii unei populații de aproximativ 20.000.000. În fiecare an sunt prestate aproape 180 de milioane de servicii medicale de către cei peste 55.000 de medici. Rezultă 9 servicii medicale pe locuitor și peste 3200 de servicii pe medic. În spitalizarea continuă și de zi ajung într-un an aproximativ 7 milioane de pacienți. Procentele reflectă activitatea susținută a medicilor din România, activitate care ar merita recunoaștere, dacă nu recunoștință, dar în nici un caz oprobriu” – consideră reprezentanții CMR, adăugînd că, de câteva săptămâni, corpurile profesionale din sănătate, fără excepție, asistă, din nou, la asalturi mediatice legate de fapte a căror evidență nu o neagă nimeni.

„Afirmațiile, neprobate încă, ce constituie obiectul unui anchete penale, care au invadat spațiul public, reprezintă însă obiectul îngrijorării noastre. Colegii noștri care își practică profesia cu corectitudine, cu cinste, cu abnegație, cu dragoste față de pacienții lor, constată astăzi, încă o dată, că avalanșa de informații din ultima perioadă nu face decât, pe langă a ostraciza înainte de vreme pe cel care este doar acuzat, să arunce o lumină falsă și răuvoitoare asupra activității unui întreg corp profesional, influențând în felul acesta opinia publică și sădind o nejustificată neîncredere în activitatea majorității medicilor” – arată CMR.

“Avem încredere că justiția își va face datoria. Să așteptăm deciziile definitive ale instanțelor și să acordăm profesioniștilor din sănătate respectul cuvenit”, declară dr. Gheorghe Borcean, președinte al Colegiului Medicilor din Romania.

M. T.

Articole din aceeasi categorie