Colegiul Farmaciştilor: Principala activitate a farmaciei este şi rămâne aprovizionarea pacienţilor cu medicamente

Colegiul Farmaciştilor susţine, într-un comunicat de presă transmis vineri, că „principala activitate a farmaciei este şi rămâne aprovizionarea pacienţilor români cu medicamente şi nicidecum comerţul paralel”, informează AGERPRES.

Colegiul anunţă că această precizare vine în urma apariţiei unor informaţii în presă conform cărora farmaciile au primit undă verde la exportul paralel de medicamente, odată cu adoptarea de către Parlament a Legii de modificare a art. 800, alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populaţie pot să desfăşoare şi activitate de distribuţie angro.

„Colegiul Farmaciştilor nu a avut niciun fel de aport în discutarea acestei legi, dar respectă dreptul Parlamentului României de a legifera aspecte pe care le consideră oportune. Ca organism profesional, apărăm interesele farmaciştilor, nu cele comerciale, şi facem toate demersurile posibile pentru noi, ca instituţie, astfel încât serviciile farmaceutice furnizate pacienţilor români să rămână la standarde de calitate ridicate. Modul de prezentare a informaţiei a acreditat în mod incorect ideea că, de la adoptarea actului normativ, orice farmacie autorizată va putea să comercializeze medicamente atât către pacienţi, cât şi angro, inclusiv în afara ţării. În realitate, cele două tipuri de activităţi necesită în continuare două autorizări distincte”, se arată în comunicatul remis AGERPRES de preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuliasa.

Potrivit sursei citate, exportul paralel cu medicamente există de câţiva ani în România, înainte de a se discuta această lege şi nu „a fost inventat” de farmacii. „Din analiza legii, constatăm că ea nu se concentrează pe exportul paralel, ci pe dreptul farmaciilor de a desfăşura activităţi de distribuţie de medicamente. Rămânem consecvenţi la opinia că exportul paralel este o consecinţă nedorită a politicii de preţuri la medicamente şi a faptului că România face parte din piaţa unică europeană care reglementează şi garantează libertatea comerţului între statele membre. Din păcate, este unul dintre mecanismele care duc la deficienţe în aprovizionarea cu medicamentele necesare pacienţilor români. Principala activitate a farmaciei este şi rămâne aprovizionarea pacienţilor români cu medicamente şi nicidecum comerţul paralel. Corpul profesional al farmaciştilor rămâne fidel obligaţiei sale legale şi morale de a contribui la asigurarea accesului pacienţilor la terapie în condiţiile unei legislaţii sustenabile”, menţionează Lupuliasa.

Articole din aceeasi categorie