Colegiul de Muzică ‘Sigismund Toduţă’ Cluj – Napoca. „Săptămâna pianului”, şapte piane Yamaha în patrimoniul colegiului!

În perioada 13-16 martie 2018, va avea loc evenimentul „Săptămâna pianului” organizat de Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă”. Cele patru zile marchează un moment semnificativ pentru instituţia de învăţământ vocaţional: achiziţionarea a şapte piane Yamaha în patrimoniul colegiului. Profesorii catedrei de pian principal au ales să marcheze acest moment printr-o serie de manifestări ce includ: inaugurarea oficială cu personalităţi marcante ale vieţii culturale clujene, cursuri de măiestrie de pian oferite elevilor colegiului de către profesori universitari renumiţi şi un recital final al elevilor olimpici. Invitaţii speciali ai „Săptămânii pianului” sunt prof. univ. dr. Adriana Bera şi prof. univ. dr. Csiky Boldizsar, cei care vor susţine masterclass-ul de pian.

Celor şapte instrumente cu claviatură s-a alăturat şi un instrument de suflat din lemn, şi anume un oboi. Investiţia a fost posibilă cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, şi reprezintă pentru Colegiul de Muzică un pas important spre alăturarea sa de instituţii omologe din ţările europene. Achiziţionarea celor şapte piane reprezintă în ultimă instanţă oferirea de şanse egale unui elev din Cluj, faţă de un elev ce studiază în străinătate, reuşind astfel să îşi desăvârşească potenţialul la cel mai înalt nivel. Perfomanţa înseamnă nu doar muncă şi talent, ci şi deţinerea unui „echipament” adecvat profilului de studiu.

Adriana Bera a absolvit Conservatorul din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş. Este laureată a mai multor concursuri naţionale iar în 1979 a fost medaliată la Concursul Internaţional de la Atena. În 1991 a obţinut Premiul Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali pentru interpretarea integralei Sonatelor pentru pian de W.A. Mozart. A colaborat cu principalele orchestre simfonice din ţară şi a susţinut recitaluri în Germania şi Finlanda. A efectuat înregistrări pentru Radiodifuziunea Română şi a apărut în emisiuni muzicale la Televiziunea Română. În prezent este profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Este cunoscută publicului clujean şi prin Festivalul Mozart pe care l-a organizat cu multă pasiune şi dedicare în fiecare an între 2001 şi 2016, meritele în acest sens fiindu-i recunoscute în anul 2012 când a fost distinsă cu Premiul Mozart 2012 din partea Saechsischen Mozart Gesellschaft.

Csíky Boldizsár a urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szõnyi Márta şi Ávéd Silló Éva. A studiat ulterior la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar compoziţie cu Hans Peter Türk. În 1994 a primit premiul „Cella Delavrancea” acordat de maestrul Dan Grigore. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu Maestrul Jenõ Jandó, de la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta şi în Germania cu profesorul Lev Naumov. S-a specializat sub îndrumarea multor alţi pianişti recunoscuţi, iar în anul 2000, după numeroase colaborări şi aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical Walter Krafft al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) îi acordă titlul de solist permanent. Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi peste hotare. Între dirijorii cu care a colaborat se numără Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Păutza, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán, etc. Din 2006 este doctor în muzică şi în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Programul evenimentului:

Marţi, 13 martie, ora 10:00 – Inaugurarea oficială: speech de inaugurare – director prof. dr. Hilda Iacob, director adjunct prof. Kallay-Miklos Tunde, prof. univ. dr. Adriana Bera, oficialităţi şi personalităţi ale vieţii muzicale clujene; vizită în sălile de curs în care s-au plasat noile piane

Marţi, 13 martie, ora 11:00 – Cursuri de măiestrie susţinute de prof. univ. dr. Adriana Bera

Miercuri, 14 martie, ora 10:00 – Cursuri de măiestrie susţinute de prof. univ. dr. Adriana Bera

Joi, 15 martie, ora 10:00 – Cursuri de măiestrie susţinute de prof. univ. dr. Csíky Boldizsár

Vineri,16 martie, ora 16.30 – Recital „Pianişti Olimpici” la Casa Memorială ‘Györkös Mányi Albert’

Activităţile vor avea loc în sala D21 a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”, strada Paris. 60. la Casa Memorială Györkös Mányi Albert.

Iacob HILDA

Articole din aceeasi categorie